Aydın’ın Efeler ilçesinde beyaz eşya tamirciliği yapan Sefer Diler, arazisinde kullanmak için satın aldığı çapa makinesini daha verimli ve kolay kullanabilmek amacıyla ilginç bir yönteme başvurdu. Koçarlı’nın Karacaören Mahallesi’ndeki arazisinde tarımsal üretim gerçekleştiren 50 yaşındaki Diler, yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki çapa makinesini, arabasına yüklerken yaşadığı zorluktan kurtulmak ve zamandan tasarruf sağlamak amacıyla tekerlekli araç tasarladı. Çapa makinesine monte ettiği koltuklu araç sayesinde Diler, tarlasındaki işleri artık çok fazla güç harcamadan yapıyor. Aracın koltuğuna oturarak tarla işlerini fazla yorulmadan kısa sürede tamamlayan Diler, tasarladığı tekerlekli araçla görenlerin ilgi odağı oluyor.

“YARDIM ALMADAN ARACI YAPTIM”

Yaklaşık bir haftada tekerlekli aracı yaptığını ifade eden evli ve üç çocuk babası Diler, “Tarladaki işlerimi yapmak için çapa makinesi satın aldım. Ancak çapa makinesini tarlaya götürüp getirmek istediğimde arabama yüklerken zorluk yaşıyordum. Yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki çapa makinesini arabama yüklemek beni epey zorluyordu. Tarlada çapa makinesiyle çalışırken de oldukça güç sarf ediyordum. Bu anlamda çapa makinesini daha verimli ve kolay kullanmakla birlikte taşımaktan da kurtulmak için tekerlekli araç yapmaya karar verdim. Tekerlekli aracı yapmak için tüm hazırlıklarımı tamamladım. Bir haftalık süreçte tekerlekli aracı yaptım. Herhangi bir eğitim ya da yardım almadan tamamen kendi fikir ve imkanlarımla bu aracı tasarladım. Yaptığım bu aracı çapa makinesine monte ettim.” dedi.

“İYİ Kİ BU ARACI YAPMIŞIM”

Yaptığı araçla çapa makinesinin sorunsuz bir şekilde çalıştığını kaydeden Diler, “Artık tasarladığım tekerlekli araç sayesinde çapa makinesi arabama yüklerken yaşadığım zorluktan kurtuldum. Çapa makinesine monte ettiğim araç sayesinde adeta bir traktör sürüyormuşum gibi tarlama gidiyorum, geliyorum. Araç sayesinde koltuğa oturarak fazla güç harcamadan tarlamdaki tüm işleri kolaylıkla yapabiliyorum. Bu araç benim tarlamda daha verimli ve kolay çalışmamı sağladı. İyi ki de böyle bir araç yapmışım. Beni bu araçla görüp şaşıran vatandaşlar oluyor. Aracı incelediklerinde yaptığım işten dolayı beni takdir ediyorlar. Vatandaşların takdirini almak beni mutlu ediyor. Köyümüzde talep olması halinde aracımı vatandaşlarımıza kullanmaları için veriyorum. Onlar da tarlalarında aracı kullanıyor. Hem benim hem de köyümüzdeki vatandaşlarımız için kullanışlı bir araç oldu.” diye konuştu.