Bildiride; " Türkiye’nin en stratejik turistik bileşenleri olan turist rehberleri olarak, mesleğimizin gerekliliklerini ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi Çanakkale bölgemizde de, destanımızın haklı gururunu yaşayarak, anlatmaya devam etmek istiyoruz" denildi.

"AÇIK BİR HAKSIZLIKTIR"


Bildiride, şunlar kaydedildi: "Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış kutsal topraklarımızı yerli ve yabancı tüm ziyaretçilere anlatmak, ilgili yasalarla da sabit olduğu gibi profesyonel turist rehberlerinin, milli vazifesidir. Bütün dünyanın saygı duyduğu kutsal mücadelemizin merkezi Çanakkale’de, turist rehberleri olarak mesleğimizi yapabilmek adına vermiş olduğumuz mücadele, Çanakkale ve İzmir idari mahkemeleri ardından Danıştay kararıyla lehimize sonuçlanmıştır. İlgili kararın ardından çok kısa bir süre geçmesine rağmen bu konu yeniden gündeme getirilmiştir. Şu bilinmelidir ki, böyle yüce bir görevi sürdürebilmek için ne kadar süre mücadele etmemiz gerekirse edeceğiz. Böyle bir konunun gündeme getirilmesi, ülkemizin en seçkin üniversitelerinde yıllarca eğitim almış, kendini daha da geliştirebilmek için sürekli çaba sarf eden meslek grubumuza yapılan açık bir haksızlıktır."

GÖZDEN GEÇİRİLMESİ TALEBİ


Bildiride ayrıca, "Balıkesir ilimizde iki, Çanakkale’de ise üç bölümümüzde turist rehberliği bölümü mevcuttur. İlgili yasanın çıkması bu gençlerimizin geleceğini tehlikeye sokmakla kalmayıp, onları farklı şehirlere göç etmeye de maruz bırakacaktır. Savunmada belirtilen “alan kılavuzları zaten anlatım yapmıyor” söylemi şayet gerçekse şimdi neden alan kılavuzlarının anlatım yapabilmesi için bir yasa çıkarılması çabası güdülmektedir? Onbir bin turist rehberi olarak Türk Milletinin yüce destanı Çanakkale’yi anlatmak için her an hazır olduğumuz unutulmamalıdır. Yüce milletimizin temsilcilerinin ilgili hususu tekrardan gözden geçirmesini ve yasa teklifinin maddeler arasından çıkarılmasını talep etmekteyiz" ifadeleri kullanıldı.
İptal edilen alan kılavuzluğunda 18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu, adli kaydı temiz, kamu görevlisi olmayan ve kurs alan herkesin rehberlik yapmasına olanak sağlayan yönetmelik, Çanakkale İdare Mahkemesi’ne açılan dava Ocak 2019 tarihinde Danıştay'dan geri dönmüştü.