Geçtiğimiz yıl bulunan yeni bir alanda inşaat tehdidi altında olan Tülüşahların, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü ekipleri iş birliğiyle, Yaylaköy Parkı’na taşıması gerçekleştirildi.

BÖYLESİNE DEĞERLİ BİR ENDEMİK TÜR YOK EDİLİYOR


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, IUCN’in Tehlike Kategorisinde “CR” (Çok Tehlikede) olarak belirlenen Tülüşahların, en fazla yapılaşma baskısı nedeniyle yok olduğunu söyledi. Sürücü, "Bazen bilmeden, bazen de bilinçli olarak Tülüşahların tahrip edildiği görülmektedir. Halbuki bitkinin bulunduğu bölgeler yeşil alan olarak bırakılsa, bitki yaşamaya devam edecek ve bulunduğu siteye de büyük değer katacaktır. Böylesine önemli endemik bir tür yok edilirken, daha sonra yerine peyzaj diye parayla kültür bitkisi alınıp dikilmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, bitkinin korunması için desteklenen Kuşadası Belediyesi’ne ait arazideki deneme parselinde, ADÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özkan Eren ve Doç. Dr. Yelda Emek tarafından bilimsel çalışmalara devam edilmektedir. Tohumdan üretilmesi için yapılan çalışmalarda bu yıl fidelerin başarıyla çıktığı gözlenmiştir. Aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı, EKODOSD’un da destek verdiği, TÜBİTAK doğa eğitimi ve bilim okulları destek programı kapsamında “Zenginliğe Farklı Bir Bakış, Endemik Bitkilerimiz ve Tülüşah’ın Hikayesi” projesi kapsamında, Tülüşahın tanıtım ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır" dedi.

2 METRELİK BOYLARIYLA AYRI BİR GÜZELLİK KATIYOR


Sürücü ayrıca, " Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi’nin destek verdiği Tür Koruma Eylem Planı, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy Muhtarlığı ve EKODOSD iş birliğiyle sürdürülmektedir.
Mayıs ayının sonlarına doğru yaklaşık 2 metrelik boylarıyla sarı çiçeklerini açmaya başlayacak olan Tülüşahlar en yoğun olduğu yer Yaylaköy’de, kent içinde ise Güvercinada’da, Doğal Botanik Park’ta ve İkiçeşmelik Lila Evler’in yanında görülebilir" diyerek vatandaşların da konuya duyarlı olmalarını istedi.