Karacasu’nun en eski demirci ustalarından olan Mehmet Çelik, zanaatında mahareti ve işindeki kalitesiyle adını Türkiye çapında duyurdu. Mehmet Çelik, 2018 yılında vefat ederken 45 yıl boyunca onunla hem aynı yastığa baş koyan hem de aynı örse çekiç sallayan Durdu Çelik o günleri özlemle andı. Eşinin ölümünden çok kısa bir süre öncesine kadar hala çalışmak için can attığını ifade eden Durdu Çelik, “Kadınlar için çok zor bir meslek olsa da 45 yıl boyunca severek yaptım. Çocuklarımı da büyüttüm, eşime de yardımcı oldum. Bugün o günleri çok özlüyorum. Keşke sağ olsa yine çalışsam” dedi.

HEP BİRLİKTE ÇALIŞTILAR

O günleri anlatan Durdu Çelik, “Çocuklarım ufakken yardım edemediğim zamanlar da oluyordu. Ama onun dışında hep beraberdik. Orak yaptık, çekiç yaptık, çapa yaptık, saban yaptık. Bizim yaptığımız zamanlarda motor çifti yoktu. O zaman öküz çifti vardı. Öküz sabanı, çapası, kazması, küreği hep bunları yaptık. Bunlar vardı. Bunlarla çalıştık. Elektriklileri çıktıktan sonra motorlar çıktıktan sonra onlara uygun üretime başladık. Elektrik yokken sığır derisinden körük vardı. O körük çektikçe hava alıyordu, hava aldıkça ocak yanıyordu. Demir ısınana kadar körüğü çekiyordum. Isındıktan sonra aynı örsün başında ikimiz demir dövüyorduk. Sıcak demire o da vuruyordu ben de vuruyordum. Öylelikle çalıştık. Elektrikli makinalar çıktıktan sonra körüğe gerek kalmadı. Ateş şart eli basınca ısınmaya başladı. O zamandan bu zamana devam ettik. Ben balyoz kulandım o çekiç kullandı, o balyoz kullandı ben çekiç kullandım, öylelikle devam ettik. Ben şu gün sağ olsa bu gün yine çalışırım” dedi.

“DİĞER ESNAFLARA ÖRNEK OLDUK”

Çevredeki esnafların eşlerinin kendisine o zaman takıldıklarını ifade eden Çelik, “Sen burada onu çalıştırıyorsun da bizi de evde adamlar rahatsız ediyorlar diye öyle takılırlardı. Çıraklarımız da çoktu. 7-8 çırağımız vardı. Yemeklerini, çayını, şekerini yapıyorduk. Bir örsün başında 7 çırak olurdu. Bir biri vururdu bir diğeri vururdu. Çalışan çıraklar sonra kendi dükkanlar açtı mal mülk sahibi oldu. Bu bodrum katta 8 yıl oturduk. Sonra üst katı yapabildik. Çok zorlukla yaptık. Bana hiçbir zaman hiçbir konuda sen bunu niye yaptın, bana niye sormadın, neden çok harcadın lafını kullanmadı. Çok zorluklar çektik ama keşke hayatta olsaydı. Ölümün çaresi yok. Hep destek olurdum” dedi.