Aydın Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleşen toplantıya ADÜ Rektörü Prof. Dr Osman Selçuk Aldemir, Didim Kaymakamı Halil Avşar, İl Emniyet Müdürü M. Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Meslek Yüksekokulu Müdür Evrim Kamacı, Aydın ili kurum amirleri, Didim’deki turizm sektörü temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
Vali Aksoy, pandemiyle mücadeleye dikkat çekerek salgının sonlanması için ülkelerin tek başına mücadelesinin yeterli olmayacağının altını çizdi. Vali Aksoy, “2021 yılında turizmde hedeflenen payı alabilmemiz için önemli. Bu anlamda turizm hareketliliği sağlayan bölgelerin hepsinde pandemi kurallarına uygun davranışlar olması ve rakamların kabul edilebilir seviye olması önemli. Güvenli sertifika çalışmaları uluslararası anlamda karşılık buldu. 2021 yılında daha fazla pay almak ve süreci değerlendirmek anlamında neler yapabileceğimizi konuşacağız.” dedi.

“EN ÇOK ZİYARETÇİ ALAN 6. ÜLKE”


Toplantıda, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doçent Doktor Mehmet Umut Tuncer, 2019 yılı sezonunu analiz ederek, pandemi gölgesinde geçen 2020 sezonunda Aydın’ın turizm istatistikleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin Dünya’da en çok ziyaretçi alan 6. ülke olduğunu ifade ederek güvenli turizm konusunda Didim’de geçen yıl büyük bir başarı elde edildiğini belirtti.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Erkan Türkmen, Ajansın yapısı ve gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

TURİZM ÇALIŞANLARINA AŞI ÖNCELİĞİ


Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise, OSB, balık çiftlikleri, deniz patlıcanları, vakıflar arazisi, hazine arazilerinin satılması, korona ve güvenlik konularını dile getirdi. Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla ise 2021 turizm sezonu hakkında öngörülerde bulundu. Avrupa Birliğinin önce üye ülkelerde turizmi canlandırmak isteyeceğinin altını çizen Atilla, Türkiye’nin Avrupa için vazgeçilmez bir konumda bulunduğunu, seyahat acentaları ve havayolu şirketlerinin de Türkiye’ye seyahatın sınırlanmamasını istediğini ve bunda ısrarcı olduğunu dile getirdi.
Aşı çalışmalarında ülkemizin önemli bir başarı gösterdiğini belirten Atilla, aşılamada turizm çalışanlarına öncelik verilmesini istedi. Aşı çalışmalarında otellerin sağlık için ayırdığı alanların kullanılabileceğini önerdi.
Didim Ticaret Odasının yurt içi turizmi canlandırma adına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla dile getirdiği resmi tatillerin birleşmesi önerisi hakkında bilgiler veren Atilla, insanların tatillerini planlayabilmesi için kararların önceden açıklanmasının önemli olduğunu ifade etti.

DENİZ PATLICANI VE BALIK ÇİFTLİKLERİ SORUNUNU ANLATTI


Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim’de yılan hikayesine dönen toplamda 75 yataklı Devlet Hastanesi ile ilgili, kayıtsız nüfus ve yaz nüfusu ele alınınca sayının yetersiz olduğunu belirtti. Atabay, Didim turizmina balta vurabilen balık çiftlikleri ile ilgili, “Balık çiftlikleri ne kadar uzak olursa olsun turizm kenti için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Deniz patlıcanları konusunda Bakanlığımız ve il müdürlüğümüzün katkılarıyla av yasağının başlayacağı tarih olan 15 Mayıs’ın 15 Nisan’a çekilmesi, belirli alanlarda avlanma yapılması ve tonajının ayarlanması konusunda kararlar alınmıştı.” ifadelerini kullandı.

“OTOGAR PANDEMİ DÖNEMİNDE SIKINTI”


Didim’deki otogar konusuna da değinen Atabay, “Pandemi döneminde otogar büyük bir önem kazandı. Otobüs seferlerinden dolayı otogar konusunda büyük bir sıkıntımız var. Didim’in girişinde, şehir merkezine gelmeden mera alanı içerisine giriş ve çıkışı içerideki trafiği aksatmayacak bir planımız vardı. İl Tarım Müdürlüğünden Ankara’ya kadar ulaştırdık. Fakat sonucunda biz de peşinden çok fazla gidemediğimiz için projemiz durdu. Sonrasında dosyamız geriye geldi. Bölge Milletvekillerimizden ricada bulundum. Otogar, Didim’in hem fiziki hem de kapasitesi bakımında çok önemli bir konu.” dedi.

“İŞGALLERE DEĞİNDİ”


Kamu alanlarındaki işgallere değinen Atabay, “Özellikle koylarda bahsedilen ecri misli konusunun kişisel olarak kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Ecri misliyi insanlar bilerek veya bilmeyerek, kiralamanın başka bir yöntemi gibi değerlendiriyorlar. Alanlar işgal ediliyor. Şikayet edildiği zamanda sezon içerisinde müdahale etmemiz gerektiği alanlar oluyor. Belediye olarak turizmi baltalayan bir yapıya dönüşüyoruz.” diye konuştu.
Atabay, konuşmasının sonunda Aydın Büyükşehir Belediyesinin ve Didim Belediyesinin yaptığı çalışmaları aktardı.
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş ise birlik olarak GEKA’ya sundukları projeler konusunda Vali Aksoy’dan destek istedi. TÜRSAB Aydın Bölge Başkanı Eda Yurtcan ise Didim’in tanıtımının yetersiz olduğunu belirterek pandemiden sonra Didim’in kalabalık değil de daha sakin fotolarla tanıtım çalışması yapması gerekliliğine dikkat çekti.

DOĞALGAZ VE KÜLTÜR TURİZMİ


Toplantıda konuşan Didim Kaymakamı Halil Avşar, Didim’de altyapı ve üstyapı sorunlarını dile getirerek, “Didim’in en önemli sorunlarından birisi doğalgaz. Doğalgaz konusu çok önemli. İlçemizde doğalgaz bulunmamaktadır. En son Söke alanında doğalgaz altyapısı tamamlanmış durumda ve ilçemize gelişi konusunda yüksek yardımlarınızı esirgemezseniz ilçemiz adına teşekkür ederiz. Kültür ve deniz turizmi anlamında ilçenin ilk turizm oluşumu kültür turizmi üzerine kurulmuş. Özellikle Apollon Tapınağı ve Milet Antik Kenti. İlçemizde pek çok destinasyon bulunmakta. Bunlarla ilgili farkındalığın arttırılması halinde ilçemiz turizmi açısından önemli olduğunu düşünmekteyim.” dedi.
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, toplantıya katılan herkese teşekkür ederek dile getirilen sorunları gerekli yerlere ileteceklerini kaydetti.