Nazilli Belediye Meclisi, 14 gündem maddesi ile toplandı. Toplantının 1. birleşiminde görüşülen maddeler oy birliği ile kabul edildi. Bunun yanı sıra 3 ek gündem maddesi de görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Meclis sonunda gündem dışı söz alan bağımsız meclis üyesi Ali Ertürk, son günlerde yerel gazetelerde haber yapılan ve ilçede eleştirilere neden olan taş ihalesi konusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili iddialara Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve Fen İşleri Müdür Çağatay Çimen yanıt verdi.

“ZAMAN KAYBI VE FİYAT ARTIŞI OLACAĞI İÇİN İPTAL ETTİK”

İlk olarak Fen İşleri Müdürü Çağatay Çimen ihaleyle ilgili teknik olarak meclis üyelerini bilgilendirdi ve ihalenin içeriğini paylaştı. İhalenin 1986’dan beri aynı sistemde olduğunu belirten Çimen, “İhaleye 3 firma katıldı. 3 firmanın bir tanesi evrak eksikliği sebebiyle komisyon kararıyla elendi. İş ortağı olan firmaların idari şartnamenin 7/1 maddesi A, B ve İ bentlerinde yer alan belgeleri ayrı ayrı tutulması gerektiği belirtilmiştir. A ve B bentlerindeki belgeler vardır ancak i bendindeki imalat tesis işletme ruhsatı ile şehir merkezine en fazla 20 kilometre uzaklıkta olduğunu gösteren kroki bulunmamaktadır. İş ortaklığıyla girilen verilen teklifin sadece bu evrakı değil, sanayi sicil belgesi kapasite raporu ve TSE belgesi de eksiktir. Komisyon kararında geriye kalan firmaların en avantajlı birinci ve ikinci teklifler olarak açıklamasını yapmıştır. Yaklaşık maliyetin altında olmasına rağmen kırım oranının düşük olmasını gerekçe göstererek ihalenin iptaline ihale yetkilisinin onayına sunmuştur. İhaleyi iptal ettiğimiz takdirde zaman kaybı yaşayacağımız ve fiyat artışı olacağı için iptal ettik. Medyada 1 milyon 200 bin TL civarında zarar olduğu ileri sürüldü. Fakat firmanın teklifi yok hükmündedir. Kamu İhale Kurumu’na itiraz yolu açıktı ve yazılı olarak bildirdik. Fakat itiraz süresinde bir itirazda bulunmadılar. Biz de rekabetin oluşmuş durumda olduğunu ve kamu hizmetinin aksamamısı için ihaleyi devam ettirdik” dedi.

“BU İŞİ BEDAVAYA YAPACAĞIM DESE DAHİ YAPAMAZ”

“Bu zamana kadar kimseden menfaat temin etmedim” diyerek iddialara cevap veren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Piyasa araştırmasında işçilikler dahil söz konusu hizmet 30 TL’ye mal olacaktı. Evrak eksikliğiyle elenen firma 16.90 TL teklif verdi. Aynı firma Buharkent’e 31.33 TL, Karacasu Belediyesi’ne 37.05 TL, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde ise bu fiyat 40 TL fiyat biçti. Bu işi bedavaya yapacağım dese dahi yapamaz. Kamu İhale Kurulu’na göre yasal ve mantıklı bir iş olması lazım. Bütün arkadaşlarımız bin yıl sonra doğacak çocuğun hakkını yememek için çalışıyor. Benim bugüne kadar yaptığım herhangi bir usulsüzlük olmadığı gibi bundan sonra da olmaz. Kimseye bir kuruş menfaat temin etmediğim gibi bundan sonra da olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

AYDIN’DA HİÇBİR BELEDİYE BÖYLE İHALE YAPMADI”

Başkan Özcan ve Müdür Çağatay Çimen’in cevabının ardından tekrar söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Ali Ertürk, “ Aydın’da hiçbir belediye bu şekilde ihale yapmadı. Bir ihale ikiye bölünür mü? Belediyenin kum ve çimento fabrikası var mı? Yok. Adamın kumu, çimentosunu ver olmaz böyle bir şey. O zaman bir fabrika kuralım memleketteki gariban çocuklar çalışsın. Gelen taşları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde basınç testi yaptırıyor muyuz?” dedi.

“VATANDAŞ SİZİ ESKİ DÖNEMDEKİLER YANLIŞ YAPTI DİYE SEÇTİ”

“İhaleyi böyle savunmayın” diye tepki veren Cumhur İttifakı Sözcüsü, AK Partili Meclis Üyesi Bülent Sayar, “Eşik değerin altında kalmamak amacıyla mal ve hizmet alımı kısımlara bölünemez. Burada amaç taş işi ama kısımlara bölünmüş. Çimento, kum, taş döşeme işçiliği ihaleleri kısımlara ayrılmış. 1986 yılından beri yapılıyor diye bu ihaleyi böyle savunmayın. Vatandaş sizi eski dönemdekiler yanlış yaptı diye seçti” ifadelerini kullandı.