Ekonomik güce sahip kişilerin evlerini yapan ustalar, adeta dönemin modasını yaratacak şekilde kuleli evler inşa ederek, Orta Avrupa’nın mimarisini Aydın’a taşıdılar. Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de saymakla bitmeyen tescilli binaların tamamına yakını Macar ve Türk ustaların imzasını taşıyor.

İZLERİ KAYBOLMADI


Aydın’da uzun yıllar kalan ve birçok esere imza atan ancak isimleri günümüze ulaşamayan Macar ustaların emeğini gözler önüne seriyor. Aydın’ın merkezinde, Ziraat Bankası, yıkılan Osmanlı Bankası, Vali Konağı, Ömer Muharrem Sabun Fabrikası, Park Sineması, Germenlerin Evi, Emnaların Evi, Raif Aydoğdu Evi, Eyüp Şahin Evi, Ethem Menderes’in konutu, Dr. Gözaçan Evi Macar ustalar tarafından inşa edildiği bilinen en görkemli örnekleri olarak dikkat çekiyor.

EYÜP ŞAHİN EVİ, İHTİŞAMINI KORUYOR


Bu yapılar içerisinde halen tüm ihtişamını koruyan Eyüp Şahin Evi dört katlı yapılmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Aydın’daki Macar ustaların yaptığı en gösterişli tarihî ev olarak karşımıza çıkan bu tarihi bina bodrum, zemin, üst, asma ve çatı katlarından oluşuyor. Bölme duvarları ahşap karkas ve bağdadi teknikli yapılan binanın alt ve üst katların içi sofalı plan tipinde yapılmış. Cephe köşelerinde ve ortalarında plasterler kullanılan binanın bitkisel ve meşaleyi andıran motifler dikkat çekiyor. Günümüzde kent merkezini süsleyen bu yapı, kültür turizmi açısından ilin görülmeye değer yapıları arasında yer alıyor.