Efeler'e bağlı Umurlu Mahallesi'nde yaşayan 76 yaşındaki evli ve 4 çocuk babası İbrahim Toygun, koronavirüs salgını sürecini fırsata çevirdi. Salgın tedbirleri nedeniyle günün belli saatlerinde dışarıya çıkabilen Toygun, evde geçirdiği boş zamanı değerlendirmek için tahta kaşık yapımına yöneldi. Kara çıtlık ve piynar ağaçlarının dallarını oyarak, yemek kaşığının yanı sıra 1’er metre uzunluğunda aşure ve keşkek kaşıkları da yapan Toygun, emek vererek ürettiği tahta kaşıkları evinin önünde sergiledi. Vatandaşların ilgi gösterdiği kaşıkları Toygun, satarak gelir elde etmeye başladı.

“ELİM KAŞIK YAPIMINA YATKIN”


Ailesinin geçimini sağlamak için yıllarca gündelik tarım işlerinde çalıştığını dile getiren Toygun, "Salgın tedbirleri kapsamında yaşımdan dolayı günün belli saatlerinde dışarıya çıkabiliyorum. Dışarıya çıksam, gidecek bir yerim yok, zaten her yer kapalı. Evde vakit geçirmeye özen gösteriyorum. ‘Boş vaktimi nasıl değerlendirebilirim?’ diye düşünürken aklıma tahta kaşık yapımı geldi. Bundan 2 yıl önce evimin ihtiyacı olan tahta kaşığı kendim yapmıştım. Tekrar denediğimde elimin tahta kaşık yapımına yatkın olduğunu fark ettim. Ürettiğim tahta kaşıklarımı gören vatandaşlarımız, kendilerine de kaşık yapmamı istedi. Ben de kaşık üretmeye başladım" dedi.

“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”


Yaklaşık 6 aydır tahta kaşık yaptığını ifade eden Toygun, şunları kaydetti:
“Oymacılık gerçekten büyük emek ve sabır istiyor. Günde bir kaşık yapıyorum. Yemek kaşıklarının yanı sıra aşure ve keşkek kaşıkları da üretiyorum. Yaptığım kaşıkları pazara kesinlikle çıkartmıyorum. Çünkü ben riskli grupta yer alıyorum. Evimin önünden geçen vatandaşlarımız, gördüklerinde kaşıklarımdan alıyor. Böylelikle ben de evime azda olsa gelir sağlıyorum. İşimi severek yapıyorum, kaşıklarımla ilgili şimdiye kadar hiçbir şikayet almadım. Geç öğrendiğim bu işi, vücudum elverdiği sürece yapmayı düşünüyorum."