Kurşunlu Manastırı'nda yapılan incelemeye; AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer, Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, KODER Başkanı Tacettin Özden, ATRO Başkanı Ozan Sayın ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü katıldı.

TURİZME KAZANDIRILACAK


Manastırın üstündeki yapıya zarar veren ağaçlar bir süre önce alınmıştı. Kilise içerisinde taşıyıcı payelerden birisi birkaç yıl önce çökerek dağılmış, kubbenin her an çökme ihtimalini de arttırmıştı. Kilise ve çevresinde yapılan incelemelerden sonra açıklama yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer; harika bir doğanın içinde kurulmuş Kurşunlu Manastırı için, Aydın Arkeoloji Müzesi Başkanlığında, Doç. Dr. Aydın Erön'ün bilimsel danışmanlığında, önümüzdeki günlerde çevre düzenlemeleri ve kısmi kazıların başlatılacağını, daha sonra da restorasyon projesine geçilerek yapının turizme kazandırılacağını kaydetti.

"ÖNEMLİ BİR DOĞA ALANI"


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sürücü ise, “EKODOSD olarak; geçtiğimiz yıllarda Kuşadası'nda farklı meslek disiplinlerindeki bilim insanları ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz, Milli Park'ın sınırlarının Kurşunlu Manastırı’nı da içine alacak şekilde genişletilmesi çalıştayında çıkan sonuçların desteklenmesini istedik. Doğa ve tarihin iç içe olduğu ender yerlerden biri olan Kurşunlu Manastırı, Milli Park'ın tüm ekolojik özelliklerini bünyesinde barındıran ve coğrafi açıdan devamı olan önemli bir doğa alanıdır. Genişletilmesi önerilen alan koruma statüsü kazanır ise, Kurşunlu Manastırı'yla birlikte Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz Bitki Coğrafyası gibi üç bitki coğrafyasına ait bitkiler ve bu coğrafyalara özgü fauna türleri de korunmuş olacaktır. Bütüncül koruma, hem bölgenin ekolojik yapısının, hem de Kurşunlu Manastırı'nın korunarak geleceğe taşınmasını ve düşünülen turizm şekillerinin de kontrollü bir şekilde, koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlayacaktır” dedi.