Programda son zamanlarda tavan yapan gıda fiyatlarıyla ilgili de açıklama yapan Milletvekili Yavuz, “Bu kadar bolluğun içinde bu zamlar oluyorsa, bizim denetim mekanizmamızda bizden kaynaklı bir sıkıntı var demektir. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda da çalışmalara başladı. Çok kısa zamanda fiyatlar kontrol altına alacak” dedi. EGE TV’de Ayla Ekin Deniz’in sunduğu ‘Gündem Özel’ programında Ayla Ekin Deniz’in Türkiye ve Dünya gündemine dair sorularını cevaplandıran AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programda son zamanlarda yüksek fiyat artışı nedeniyle bazı eleştiri ve tepkileri de beraberinde getiren gıda fiyatlarına ilişkin konuşan Milletvekili Yavuz, “Geçtiğimiz seçimlerde de muhalefet patates-soğan fiyatını çok kullandı. Çarşıdaki aldığınız fiyatla tarladan çıkan fiyat arasındaki agresif farkla ilgili spekülatif olaylar var. Çok kısa sürede bunun önüne geçilecek” diye konuştu.

“YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZA DA SAHİP ÇIKTIK”

CHP’de yaşanan istifaların Atatürk’ün çizgisinden uzaklaşılması nedeniyle gerçekleştiğine değinen Milletvekili Yavuz, “Üçüncü İttifak olacağına inanmıyorum. Türkiye’de doğacak olan yaşanacak günler neyi gösterir bilemiyorum. Üçüncü ittifak olursa da Millet İttifakı’ndaki tutarsızlıktan dolayı yeni ittifaklar oluşabilir” ifadelerini kullandı. Halihazırda devam eden koronavirüs salgınının ülkedeki bazı parametreleri değiştirdiğini belirten Yavuz, “Ülkenin ekonomik ve gelişmişlik seviyesini Afrika’daki çoğu ülkeyle mukayese edilirken muhalefet artık Avrupa ve ABD ile kıyas yapıyor. Artık nerden nereye geldiğimizi cümle aralarında kendileri de ifade ediyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız yaşlılarımıza ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza salgın süresince sahip çıktı. Türkiye’de yaşayanlar da sağlık kuruluşlarında üst seviyede tedavilerini yaptılar. Bu Büyük devlet olmanın da bir gereğidir. Yurt dışında yaşayan bir insanınıza sahip çıkıyorsanız bu sizin güçlü iradenizi de gösterir” dedi.

“ESNAFIMIZIN SORUNLARINI BAKANLARIMIZA İLETİYORUZ”

Türkiye’de salgın döneminde 8’i şehir hastanesi olmak üzere 20 küsur sağlık kuruluşu yatırımının hayata geçtiğini belirten Yavuz, “Bu insanımıza ne kadar değer verdiğimizin göstergesidir. Bu aynı zamanda Avrupa’ya ve Dünya’ya ders niteliği de taşıyor ve bizi parmakla gösterilen bir ülke haline getirdi. Şu da var ki ben de esnaf kökenliyim. Yapılan hazırlıklar çerçevesinde salgınla bazı yasakları getirmemiz gerekiyordu. Bu nedenle zarar gören bir kesim de haliyle oldu. Biz bununla birlikte milletvekili arkadaşlarımızla sürekli vatandaşın esnafın içindeyiz. Ekonomik bir sıkıntı var mı var. Esnafımız konuları bize aktardığında hızlı bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bakanlarımıza iletiyoruz. Esnaftaki ödeme dengesi, SSK-Bağkur ve kira sıkıntılarına dönük olarak maddi açıdan rahatlamaları ve moral olması adına haftalık ve aylık toplantılardan da bir sonuç çıktığını görüyorsunuz. Bu bütçe imkanına göre belirleniyor ama elbette yeterli değil” diye konuştu.

“FİYAT DENETİMLERİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLADI”

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu ve tarımla ilgili muhalefetin absürt nitelikte gerçek olmayan beyanlar aktardığını belirten Milletvekili Yavuz, “Türkiye kendi kendine yetebilen hatta ihracat konusunda girdi çıktıya göre fazlalığı olan bir ülkedir. Biz ürünlerimizi katma değere dönüşmüş şekilde Avrupa’ya satıyoruz. Bu kadar bolluğun içinde bizim denetim mekanizmamızda bizden kaynaklı bir sıkıntı var. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda da çalışmalara başladı. Çok kısa zamanda fiyatlar kontrol altına alınacak. Geçtiğimiz seçimlerde patates-soğan fiyatını çok kullandılar. Çarşıdaki aldığınız fiyatla tarladan çıkan fiyat arasındaki agresif farkla ilgili spekülatif olaylar var. Ben bunun da önüne çok kısa sürede geçileceğine inanıyorum. Bu enflasyon oranını da etkiliyor. Şu da var ki bu ülkede artık tarlada üretim yapan çiftçinin ürününü sokağa ve denize dökmüyor. Zaman zaman bir şov aracılığıyla mı yapılıyor onu da bilemem ama mümkün olduğu kadar piyasanın değerlendirmesi ve arz-talep dengesi de var. Ben Söke’nin örneğin tarlasında pamukta üreticinin aldığı fiyat, prim konusunda bir sıkıntı yaşandığını ben düşünmüyorum. Biz denetim kısmını büyük ihtimalle kaçırıyoruz. Bizim denetimi sıkı tutup vatandaşın cebinden yüksek rakamın çıkmamasını sağlamamız lazım” dedi.