Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Bilim Danışmanı Üyesi ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ ve üye Mustafa İzmirlier ile birlikte, Vali Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti.

LATMOS KORUNUP TANITILACAK


Başkan Sürücü, ziyarette Latmos (Beşparmak) Dağları’yla ilgili bugüne kadar yapılan çalışmaları, alanın doğal ve kültürel kaynak değerlerini, Aydın iline turizm açısından kazandıracaklarını, yöre insanlarının geleneksel yaşamlarını bozmadan alanın korunarak geleceğe taşınmasıyla ilgili düşüncelerini aktardı. Vali Hüseyin Aksoy ise Aydın ilinin doğal ve kültürel açıdan çok zengin olduğunu, alanın korunması ve tanıtılmasıyla ilgili yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını, uygun bir zamanda da Latmos Dağları’nı ziyaret etmek istediğini belirtti.

EKOTURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON


Ziyaretteki ilgilerinden dolayı Vali Hüseyin Aksoy’a teşekkür ettiğini belirten Başkan Sürücü, “Batı Menteşe Dağları’nın uzantısı olan Latmos (Beşparmak) Dağları, Aydın ve Muğla illeri arasında kalan, Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın kuzeyinde yer alan doğal ve kültürel zenginlikler açısından, Batı Anadolu’nun eşsiz özelliklere sahip bir doğa alanıdır. Günümüzden 8 bin yıl öncesine dayanan tarihi içinde; Prehistorik Kaya Resimleri, Kaleler, Manastırlar, Antik Yollar, Savunma Yapıları, Antik Mezarlarıyla, bir kazı çalışması yapılmadan bile görülebilecek adeta bir açık hava müzesi niteliğinde önemli bir tarih alanıdır. İlginç jeolojik oluşumlarıyla, Anadolu’da görülebilen ender yerlerin başında gelen Latmos, karakteristik aşınma biçimleri ve farklı insan-hayvan betimlemeleriyle Jeopark için çok uygun bir alandır. Doğu bölgesinin; Türkiye’de doğal yayılış gösteren fıstık çamlarının en yoğun olduğu iki alandan biri olması, Batı bölgesinin; genellikle organik olan ve antik dönemden bu yana devam eden zeytincilik kültürüyle, bölgedeki yöre insanlarının geleneksel yaşamlarını sürdürdüğü otantik yerleşimlerin bulunduğu ekoturizm için önemli destinasyonlardan birisidir” diye konuştu.