Aydın’da çalışmalarını sürdüren Ülken, pandemi döneminde Aydın’da yaşanan süreci bir televizyon kanalına değerlendirdi. Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Ülken, pandeminin üyelerini olumsuz etkilediğini söyledi.

“BİRÇOK SEKTÖR KÖTÜ ETKİLENMİŞ DURUMDA”

Üyelerinin kredileri ödemekte güçlük yaşadığını ifade eden Başkan Ülken, “Yaklaşık bir yıldır pandemiyle bütün dünya gibi biz de hem ülke hem de il olarak boğuşuyoruz. Pandeminin ilk başında ağırlıklı olarak kredi bazlı destekler reel sektöre verilmeye çalışıldı. Süreç uzadıkça bu kredilerin geri dönüşleri de geldi. Ağırlıklı olarak Ekim ayından itibaren kredilerin geri dönüşleri başladı. Maalesef bu süre içerisinde işlerde bir düzelme olmadığından dolayı olumsuz etkilenen üyelerimiz bu kredileri ödemekte zorlanıyorlar. Artı gelir de elde edemediklerinden dolayı şu an artık daha çok doğrudan nakdi desteklere ihtiyaç duyar hale geldiler. Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle kafe-restoran sektörüyle bir paket açıklamıştı. İki gün önce Resmi Gazete’de bu paket yayınlandı. Orada bahsi geçen sektör dışında bu nakdi desteğe çok daha fazla ihtiyaç duyan diğer sektörler mevcut. Ağırlıklı olarak hizmet sektörü çok etkilendi. Mart ayından itibaren hiç açılmadan aralıksız kapalı olan özel yurtlar var. Bunların yüzde 50’den fazlası kirayla işlerini yürütüyorlar. Kiraları ödemekte çok zorlanmaya başladılar. Doğal olarak tabi spor salonlarından kırtasiyelere varıncaya kadar yine aynı şekilde öğrenci servisleri gibi birçok sektör maalesef çok kötü etkilenmiş durumda. Ağırlıklı olarak bu nakdi destekleri sektör devletten bekliyor.” diye konuştu.

“HAVAALANI VE TEKNOKENT AYDIN İÇİN ELZEM”

Halk Bankası üzerinden küçük esnafa verilen kredilerde bir erteleme yapıldığını kaydeden Başkan Ülken, “Ancak bu bizim Ticaret Odaları’na üye olan işletmeler için kredi erteleme şu an söz konusu değil. Hem kredilerde hem de vergi, SGK primi gibi daha önceden oluşmuş borçlarla ilgili faizsiz bir öteleme bekliyor tüm üyelerimiz.” şeklinde konuştu. Aydın ile ilgili bekledikleri yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Ülken, “Son 15 yıldır beklediğimiz bazı kamu yatırımları var. Kamu maliyetinin çok da dengeli olmadığı bir dönemde bu yatırımların hızlı bir şekilde oluşmasını beklemek çok da realist olmaz. Bu işin inişi olduğu gibi çıkışı da gerçekleşecek. O döneme hazır olmak adına biz oda olarak da tüm projelerimizi fizibilite anlamında hazırladık. Kalkınma Ajansı’na verilen özellikle havaalanı ile ilgili fizibilite raporunu da tamamlıyoruz. Özellikle Aydın’daki her şeyi hazır olan sadece pisti uzatılarak yolcu taşımacılığına açılabilecek pozisyonda olan Çıldır Havalimanı’nın açılmasıyla ilgili kamu yatırımı beklentimiz söz konusu. Teknokent gibi bir yatırıma ihtiyacı var. Şu an konteynerler ile faaliyet gösteriyor. Ülke ve kent ekonomisi için Teknokentler çok önemli. Orta ve yüksek teknoloji üretimi açısından. Aydın’a Teknokent yatırımı beklemede, havaalanı yatırımı beklemede. Bunun gibi birçok konu Aydın için elzem ve geç kalınmış yatırımlar. Bu yatırımlarla ilgili beklentilerimiz devam ediyor.” dedi.