Didim’in Taşburun mevkisi açıklarında ‘Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi’ yürüttüğü iddiasıyla Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş'ın, "Bu işin arkasında da Kılıç Holding var. Daha önce Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurmaya kalkıştılar ve bu girişim yöremizde yaşayanların direnç göstermeleri nedeniyle engellendi. OSB olmayınca bu bölgede ‘Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi’ hazırlayarak balık çiftliği kurma planını devreye soktular." iddialarıyla suçladığı Kılıç Deniz A.Ş., yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. Şirket yetkilileri, “Hem Kılıç Deniz A.Ş. olarak kuruluşumuz, hem de tüm kültür balıkçılığı sektörünü kötüleyen gerçek dışı ifadeler kullanılıyor” dedi.

“DAVALAR SEKTÖR LEHİNE SONUÇLANDI”

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, "Kılıç Deniz olarak Didim-Taşburun Balıkçı Barınağı açıklarında yer alan Aydın 1 No’lu Potansiyel Yetiştiricilik alanında üç adet tesisimiz bulunmaktadır. 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren tesislerimizin karaya uzaklığı 3 bin 250 metredir ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen kıyıya uzaklık alt limiti olan bin 110 metrenin üzerindedir. Bu tesisler bölgedeki Akbük koyu içerisinde faaliyetteyken 2004 yılında ilgili bakanlık tarafından Didim Taşburun açıklarındaki 1 ve 3 nolu potansiyel üretim alanlarına taşınması kararlaştırılmış, birçok prosedür ve engel aşılarak ancak üç tanesi 1 nolu bölgeye 2011 yılında kurulabilmiştir. 3 nolu potansiyel alan ise yine benzer çevrelerin açmış olduğu davaların sektör lehine sonuçlanması neticesinde nihayet ÇED aşamasına gelebilmiştir" denildi.

“TESİSLERİN KAPASİTESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİYLE ALAKALI”

Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş’ın Karina Dalyanı bölgesine Kılıç Deniz’in balık çiftlikleri kuracağı açıklamasının doğru olmadığını dile getiren şirket, şunları kaydetti: “Kuruluşumuzun Aydın 1 No’lu Potansiyel Yetiştiricilik alanındaki mevcut üç tesis dışında bölgede herhangi bir tesis kurma planı kesinlikle yoktur. 24 Aralık 2020 tarihlerinde yapılan Halkın Bilgilendirme Toplantısı Aydın 1 numaralı üretim alanında bulunan üç tesisimizin kapasitesiyle Aydın 3 No’lu alandaki henüz faal olmayan üç tesisimizin kapasitesinin birleştirilmesi ve yalnızca 1 nolu alanda faaliyetini sürdürmesiyle alakalıdır. Toplantı mevzuat gereği Çevresel Etki Değerlendirme çalışmasının bir parçası olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından organize edilmiştir. Yazınızda Taner Karabaş, olmayan bir proje üzerinden kuruluşumuzu yerel balıkçılığa ve doğaya zarar vermekle suçlamaktadır. Bu asılsız suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz ve kendisine göndereceğimiz ihtarnamede bunları ayrıca belirteceğiz.”

“İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZDIR”

Şirketten yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Diğer taraftan Taner Karabaş, Kılıç Deniz’i bölgede Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurma girişiminden dolayı suçlamaktadır. Hatta bu işin arkasında Kılıç Holding var diyerek kuruluşumuzu sanki illegal işlerin içerisindeymiş algısı yaratarak olmayan bir girişime ekstra bir antipati ekleyerek kuruluşumuza karşı kamuoyu oluşturmaya çalışmaktadır. Bu iddia da tamamen asılsızdır. Böyle bir OSB’nin kurulmasını desteklemek veya kurulursa içerisinde yer almak gibi bir projemiz hiçbir zaman olmamıştır. Yine sayın Taner Karabaş ve arkadaşlarının iddia ettiği gibi balık üretim çiftliklerinin doğal balık popülasyonunu azaltması veya avcılığa engel teşkil etmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Halihazırda balık çiftliklerinin faaliyette olduğu örneğin Güllük Körfezi’nde tam aksine balık popülasyonunun arttığı bu sayede olta balıkçılığı turizmi diye yeni bir iş kolunun geliştiği açıkça görülmektedir. Kaldı ki şirketimize ait balık çiftlikleri her iki köyden 10 km’den daha uzak deniz alanında Karina Dalyanı’na da 13 km’den daha uzak alanda bulunmaktadır.”

“SORUMLULUKLARIN BİLİNCİNDE HAREKET EDİYORUZ”

Şirket; “Son dönemlerde bu ve benzeri asılsız ve kasıtlı yayınlarla sektörümüz karalanma gayreti ile karşı karşıyadır. Şunu özellikle belirtmek isteriz ki sektörünün Akdeniz’deki lideri olan Kılıç Deniz A.Ş 2020 yılında 200 milyon USD’a yaklaşan ihracatıyla Türkiye’nin en önde gelen hayvansal ürün ihracatçısı, Akdeniz balıklarında Dünya’nın en büyük üreticisidir. Kılıç Deniz 60’dan fazla ülkeye balık servis ederken ürünlerin kalitesinden çevre etkilerine kadar her alanda sorumluluklarının bilincinde hareket etmekte ve tüm aktiviteleri yerel otoriteler ile uluslararası denetim şirketleri tarafından düzenli olarak denetlenmektedir” ifadelerini kullandı.