Yaklaşık 2 yıl önce tamamlanan Karacasu Büyükdağlı Mahallesindeki Devlet Su İşlerine ait Kahvederesi 2 Göleti, vatandaşların iddiasına göre altından sızdırıyor. 2 yıl önce de sızdırdığı gündeme gelen gölet son 3 aydır yine boşa akmaya başladı. Suyun hem israf olduğu hem de araçların geçtiği yolu bozarak vatandaşların ulaşımlarını aksattığı kaydedildi. Karacasu Belediyesinin suyun akışını sağlayacak şarampol açmaması sebebiyle yol boyunca akan su, yolda yarıklar oluşturuyor. Vatandaşlar sık sık şikayetlerini dile getirseler de bu konuyu çözecek adım atılamadı.
“YAZIK, GÜNAH”
Bu konuda sorunu dile getiren Ali Genç, “Burası Büyükdağlı Mahallesi Kahvederesi 2 Göleti. Bu gölet 2 sene kadar önce tamamlandı. Ama altından kaçırıyor. Göletin suyu boşa akıyor. Akarken yolu bozuyor. Belediye yola şarampol de yapmadığı için yol bozuluyor. Kırma taş döküldü birkaç ay önce. Ne varsa aldı götürdü su. O kadar masraf boşa gitti. Hem su boşa gidiyor hem de yola yapılan masraf boşa gidiyor. Yazık, günah” dedi.

“SİNİRİMDEN BU YOLU KULLANAMIYORUM”


Yazın su istediklerinde su bulmakta güçlük çektiklerini ifade eden Genç, “Yazın su istiyoruz, su yok diyorlar. Hem de malum kuraklık var. Baş olası bir şey değil bu kuraklık. Bu su değerlendirilemez mi? Boşu boşuna akacağına bir çözüm bulunamaz mı? En azından yolu bozmasının önüne geçilemez mi? Benim vicdanım rahat etmiyor. Sinirimden bu yolu kullanmıyorum. Öbür taraftan gelip gidiyorum. Bir kilometre yolum uzuyor. Burada bunu gördükçe illet oluyorum. 3 aydan beri bu böyle akıyor” dedi.

2 YIL ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ


Merkezde sulamada kullanılan Kızıllık, Topraklık, Bereketli, Kahvederesi 1 göletleri bulunuyor. 2014 yılında kamulaştırmaları tamamlanıp 220 dekar alanı sulama amacıyla yapımına başlanan göletin tamamlanmasının ardından, su tutulması çalışmalarına geçildi. 2 yıl önce çiftçinin sulama ihtiyacını karşılayan Kahvederesi 1 Göleti'ne, Kahvederesi 2 Göleti'ni doldurmak için su verilmediği iddia edilmişti. Bu göletin altından su kaçırması sebebiyle bir türlü dolmadığı öne sürülmüştü. Bu yıl önce Kahvederesi 2’den Kahvederesi 1 göletine su aktarıldığı öğrenildi.

2 YIL ÖNCE DSİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI


DSİ, 2018 yılında sızıntılarla ilgili yaptığı açıklamada,“Kahvederesi-2 Göleti homojen toprak dolgu tipinde bir gölet olup, göletin yapımı sulama şebekesi ile birlikte 16 Mart 2015 tarihinde tamamlanarak geçici kabulü yapılmıştır. Geçici kabulden sonra gölet mansabında, sızma mertebesinde kaçak tespit edilmiştir. Kaçaklar yaklaşık 1 yıl boyunca gözlemlenerek, yapılan gözlemler neticesinde su kaçaklarının 1 lt/sn mertebelerine kadar azaldığı görülmüş olup, bu tür su yapılarında su tutulduktan sonra az miktarda su kaçaklarının meydana gelmesi beklenen bir durumdur. Yapılacak uzun süreli gözlemlerle, su kaçaklarının daha da artması halinde membran kaplama, kil kaplama gibi teknik işlemler yapılmak suretiyle su kaçaklarının önüne geçilebilmektedir” ifadelerini kullanmıştı.