Aydın İli Efeler İlçesi İntihar Olaylarının Sosyolojik Sebeplerinin İncelemesi isimli Araştırma Raporu’, Efeler Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen programda; Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu adına çalışmayı hazırlayan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş tarafından özetlendi.

“UMUDA YÖNELİK ÇABA SARF ETMELİYİZ”


Efeler’deki intiharların endişe verici olduğunu, geçmiş yıllardan bir azalma olmadığını seçim çalışmaları sürecinde de gözlediğini belirten Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, hazırlanan raporun yalnızca Efeler ilçesini ve Aydın’ı kapsayan bir rapor olmaktan çok, son 10 yıldır Türkiye genelinde bu konuda yapılan araştırmalara en iyi örnek olduğunu ve topluma bir ışık tutacağını söyledi. Atay; “Bu çalışmalarda yapılmış olan sorunların çözümlenmesi gerekiyor” dedi.

İNTİHARIN NEDENLERİ VE ÖNERİLER


Çalışmalarda pandemi etkisini dışarıda tuttuklarının altını çizen, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş; şu açıklamalarda bulundu: “Verilerimizi pandemi öncesinde toplamıştık ki pandemi etkisi yanıltıcı olabilirdi. Ekonomik kriz ve yoksulluk, güven ve geleceğe umutla bakabilme konusundaki sorunlar, tarımın son yıllarda uğradığı ekonomik kayıplar, bireyselleşme, yalnızlaşma, son 10 yıldır özellikle ülkemizde yalnızlaşmanın aile yapısının parçalanmasının ve boşanmaların etkisi, artan psikolojik problemler intiharlarda önemli bir sebep oluşturuyor. İntiharları nasıl önleyebiliriz, neler yapabiliriz noktasında da önerilerimiz kitabımızda mevcuttur. Halk sağlığının dikkate alınması, intihara eğilimlerin belirlenerek sosyal yardımların yapılması, genel önleyici faktörler olarak, araştırma birimlerinin kurulması ve hem psikolojik destek hem de sosyal yardımların sağlanması, yalnız yaşayan ve muhtaç yaşlıların tespit edilmesi, gençlere meslek edindirme gibi konuları içeren önerilerimiz kitabımızda yer alıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

EFELER BELEDİYESİ İNTİHAR ÇALIŞMA GRUBU


Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu, Prof. Dr. Kayhan Delibaş (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), Doç. Dr. Özlem Erel (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı), Uzm. Psikolog M. Neslihan Turgut (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı), Dr. Eralp Atay (Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü), Uzm. Dr. Hakan Karagözlü (Aydın Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travm. Bölümü), Uzm. Dr. Betül Arayıcı’dan (Serbest Hekim-Psikiyatri) oluşuyor.