Belediye düğün salonunda Karacasu Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Zeki İnal ve merkez mahalleler dışında kalan 33 mahalle muhtarı katıldı. Burada ilk olarak mahallelerde yaptığı çalışmalardan bahsederek konuşmasına başlayan İnal, ardından kanun maddesindeki düzenlemeyi okudu. Aydın’da bu konuda adım atan ilk belediye olduklarını ifade eden İnal, Büyükşehir’in de uygun görmesi ile kırsal mahallelerin önemli kazanımlar elde edeceğini söyledi.

MUHTARLAR DİLEKÇE VERDİ

Muhtarlar belediyeye, “7254 sayılı kanunun 10. Maddesi ile Büyükşehir Belediye Kanununda düzenleme yapılmış olup buna göre kırsal mahalle statüsünde bulunan yerleşim yerlerine vergi, harç ve su faturalarında indirimli ücret uygulaması avantajları getirilmiştir. Bu muafiyetlerden faydalanmak için ilçe Belediyesi olarak gereğinin yapılmasını arz ederim” ifadelerinin yazılı olduğu dilekçelerini sundu. Bu konunun Şubat Ayı meclisinde kabul edilmesinin ardından Büyükşehire gönderileceği kaydedildi.

İLGİLİ KANUN MADDESİ

Ekim ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Temmuz 2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda düzenlenen Ek Madde 3’te, “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir. Büyükşehir belediyesi, birinci fıkra uyarınca ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir ya da reddedebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat iş yeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29 Temmuz 1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26 Mayıs 1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin iş yerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 4 Ocak 1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz” ifadeleri yer alıyor.