Ailesinin büyük desteğiyle hayalinin peşinden koşan engelli genç kız, engelli maaşından başka geçim kaynağı olmayan ailesine yük olmamak için burs desteği istiyor.

AYNI HASTALIĞIN PENÇESİNDELER

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan ve her ikisi de raşitizm (Genetik Vitamin D Metabolizması Bozukluğu) hastası olan Yusuf (50) ve Naciye Yaman (52) çiftinin tek çocukları Huriye Yaman da aynı hastalıkla dünyaya geldi. Mersin'in Silifke ilçesinde ilkokul, ortaokul ve liseyi birincilikle bitiren Huriye, üniversite sınavında elde ettiği derece ve okul birincisi kontenjanı ile iki yıl önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Engelli Yaman çifti, okul hayatında tek başına zorluk yaşamaması için engelli kızlarının peşinden gelerek Aydın'a yerleşti. Tıp Fakültesi'ne başlayan kızı Huriye'nin yolcu minibüsüne binememesi nedeniyle baba Yusuf Yaman, engelli aracıyla kızını fakülteye götürüp getirirken Huriye, derslerindeki azmiyle örnek oldu.

AYAĞINDAKİ EĞRİ KEMİKLER DÜZELTİLDİ

İlk yılın ardından üniversitede uzaktan eğitime geçilmesiyle derslerini evden takip eden genç kız, okuldaki eğitmenlerinin tavsiyesiyle koltuk değneksiz ayağa kalkabilmek için 19 Ocak'ta bir dizi ameliyat oldu. Bacağında eğri kemiklerin kırılıp düzeltilmesinin ardından yatağa mahkum kalan Huriye'nin tüm ihtiyaçlarını annesi Naciye Yaman ve Silifke'den gelen arkadaşı karşılıyor. Doktor olabilmek için tüm zorluklara göğüs geren Huriye, ayağa kalkarak topluma faydalı bir doktor olacağını söyledi.

“KOLTUK DEĞNEĞİNDEN KURTULACAĞIM”

Doğuştan engeline rağmen hayata sıkıca tutunduğunu dile getiren Huriye Yaman, "Ailemin genetik rahatsızlığı olan Raşitizme bağlı ayağımda eğrilik vardı. İlkokulun sonuna kadar koltuk değneği kullanmıyordum. 8'nci sınıftan itibaren koltuk değneğine ihtiyaç duymaya başladım. Okulda derslerde sıkıntı yaşamıyordum ama okula gidip gelirken zorlanıyordum. Babam hep bana destek oldu. Liseyi birincilikle bitirdim, hayalim olan doktorluk için Tıp Fakültesi'ne girdim. Koltuk değneğiyle ilk yılımda üniversitede derslere girdim. Bu yıl biraz ağrılarım oldu. Doktorlar ayak kemiklerimin eğriliğinin ileri derecede olduğunu ve ameliyat olmamı söylediler. Doktor ve derslerine girdiğim eğitmenlerin tavsiyeleri üzerine 19 Ocak'ta sol bacağımdan ameliyat oldum, gelecek aylarda diğer ayağımdan ameliyat olacağım. Ameliyatlarım başarılı olursa koltuk değneklerinden kurtulacağım" dedi.

HİKAYENİN KAHRAMANI AİLEM

Tıp Fakültesi'ni kazandığında "Engellisin, nasıl yapacaksın?" diyenlerin olduğunu belirten Yaman, "Ailem, her zaman arkamdaydı. Onlar tüm hayallerimin arkasında durdu. Bu hikayenin asıl kahramanları annem ve babam. Tıp fakültesini kazandığımı öğrendiğimiz gün evde bayram havası yaşandı. Puanım tuttuğu için ADÜ'yü seçtim. Ailem benim için düzenini bozup Mersin'den Aydın'a da yerleşti. Babam beni üniversiteye engelli aracı ile götürüp getirdi. Saatlerce dışarıda dersten çıkmamı bekledi. Yataktan kalkamadığım için tüm ihtiyaçlarımı annem ve arkadaşım karşılıyor. Onların haklarını ödeyemem. Ailemin engelli maaşları dışında geliri yok. Onlara yük olmak beni üzüyor. Hayırseverlerden burs desteği olursa çok sevinirim. Tıp Fakültesi'nden mezun olup topluma faydalı bir doktor olarak hizmet edeceğim" diye konuştu.

HAYATLARINI KIZLARINA ADADILAR

Kızının doktor olma hayalini gerçekleştirmesi için hayatını adayan baba Yusuf Yaman, "Benim tek dileğim kızımın mutlu olması. Engelli olması ve maddi imkansızlıklara rağmen kızım okuyup Tıp Fakültesi'ni kazandı. Onun için düzenimizi değiştirdik. Maddi manevi her türlü desteği kızıma veriyoruz. Fakat engelli maaşıyla geçiniyoruz. Evimizin bin 50 lira kirası var. Ayrıca kızımın ders kitapları pahalı. Ameliyattan sonra ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyoruz. Hayırseverlerden bize destek olmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Anne Naciye Yaman ise, "Kızımın ameliyat olmasını istemedik. Onun sağlığının daha kötüye gitmesinden endişe ediyoruz. Fakat kızım ayağa kalkabilmek ve doktor olma hayali için ameliyatı göze aldı. İnşallah ameliyatların ardından kızım ayağa kalkacak. Kızımın başarılarıyla gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.