Aydın’ın Karacasu ilçesinde geçmişi Afrodisias Antik Kenti’ne kadar uzanan en az 300 yıllık atölyelerde yalnızca Karacasu'da bulunan özel kırmızı toprakla üretimin bugün 40 usta tarafından devam ettirildiği çömlekçilik mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak ve bilmeyenlere tanıtmak amacıyla düzenlenecek festival için hazırlık toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Zeki İnal’ın ev sahipliğindeki etkinliğe Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Karacasu MYO Müdür Yardımcısı Mehmet Taşdelen, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Ege Sanat Birliği Başkanı Nurettin Ataman, Karacasu MYO Öğretim Görevlileri Kadir Ertürk ve Mine Bardak, Menemenli çömlek ustası Ahmet Taşhomcu ve GEKA temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda çömlek ustasının her aldığı toplantıyı ayrıca Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Çömlekçiler Dernek Başkanı Selahattin Öztürk, Karacasu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nadir Kambak, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu ve ilçede yaptıkları farklı çalışmalarla tanınan girişimci kadınlar takip etti.

KAYMAKAM, BİRLİK BERABERLİĞE DİKKAT ÇEKTİ


Toplantının açılış konuşmasının ardından söz alan Kaymakam Ahmet Soley, “Karacasu’da bir şeyler gerçekleştirmek istiyorsak siyaseti ve kişisel çıkarları bir kenara bırakmalıyız. Karacasu olarak bir bütünlük birliktelik göstermemiz gerekiyor. Her birimiz kendi üzerimize ne düşüyorsa bunu düşünmeliyiz. Çalıştay konusunda da belirtmek istediğim GEKA ile birlikte biz bir çalıştay için çalışma yapıyoruz. Belediyemiz de bu çalışmanın içinde. Zaten artık biz bir bütünüz. Kaymakamlık, Belediye yok kurum yok Karacasu var. Yüksekokulumuz da işin içinde. Mayıs ayı içinde bir çalıştay düzenleyeceğiz” dedi.

USTALARIN FİKİRLERİ ALINDI


Ege Sanat Birliği Başkanı Nurettin Ataman, “Biz sanat grubu olarak destek vereceğiz. Birkaç toplantı yaptık. Her şeyden önce şunu söyleyeyim. Burada Afrodisias gibi bir dinamik var. Bunu da içine alarak güzel bir etkinlik yapalım istiyoruz. Burada asıl amaç çömlekçilik. Bir Avanos gibi bir Menemen gibi ürünlerin çeşitlenmesini hedefliyoruz. Bir etkinlik süresi içerisinde amacımız ilçede çömlekçilik konusunda bir farkındalık yaratmak. Bunu tanıtabilmek. Bu etkinlik süresi içinde Karacasu’da gezilecek yerler gezilecek. Farklı etkinlik ve yarışmalar yapılacak. Yurt dışından ustalar ilçeye gelecek. Sizlerin önerilerini bekliyoruz. Bu anlamda bir toplantı yapıyoruz. Biz tamamen gönüllü olarak buradayız. Yurt içinden ve dışından 120 sanatçı var, hepsi gönüllü” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından çömlek ustalarının fikirlerinin alınmasına geçildi.


“GEKA VE SPONSOR DESTEĞİ”


Toplantının ardından festivali yapmaktaki amaçlarını anlatan Belediye Başkanı Zeki İnal, en az 300 bin lira kaynak gereken festivalle ilgili sorumuzu, “Daha bir maliyet çıkarılmadı. 300-400 bin lira olabilir. GEKA’yla birlikte yapacağız. Farklı sponsor bağlantılarımız var. Elbette belediyeden de bir kaynak ayrılır. Şu an hazırlık aşamasındayız. Amacımız 18 Mayıs Müzeler Haftası’nda bu etkinliği gerçekleştirmek ama tabi pandemiyi de göz önüne alıp farklı bir düzenleme yapılabiliriz” şeklinde yanıtladı. Menemenli çömlek ustası Ahmet Taşhomcu, Kaymakam Ahmet Soley'e yaptığı toprak gramofonu hediye etti.