CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı bünyesinde Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığında kurulan Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu, çalışmalarına başladı. Jeotermal konusunda sivil toplum örgütleri ile görüşme yapmak ve sahada incelemelerde bulunmak üzere Aydın’a gelen Öztunç ve beraberindeki komisyon üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret etti. CHP Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan, Aydın İl Başkanı Ali Çankır ve ilçe belediye başkanlarının hazır bulunduğu ziyarette konuşan Başkan Çerçioğlu, partisinin uzun zamandır özellikle Ege Bölgesi'nde jeotermalle ilgili çalışma yaptığını söyledi.

"VAHŞİ ÜRETİM YAPILIYOR"

Aydın'da jeotermal enerji santrallerinden çıkan kokudan dolayı zaman zaman nefes almakta zorlandıklarını dile getiren Başkan Çerçioğlu, "Yıllardır bunu dile getiriyoruz. En son il kongresinde değerli milletvekillerimiz ve ben, santral bacalarından salım rakamlarını ifade etmiştik. O günden bugüne biz bunları söylemeye devam ettik. Bu konuda Aydın'ın geleceği için çocuklarımız için ciddi anlamda çalışmaya ihtiyaç var. Ben hep şunu söylüyorum; elbette ülkemizin enerjiye ihtiyacı vardır, jeotermal yerlidir, milli bir enerjidir. Enerjiye karşı olmak mümkün değil. Bugün OECD ülkeleri içerisinde en yüksek enerji fiyatları Türkiye’de. Avrupa'da jeotermal nasıl yapılıyorsa, insan sağlığı ve çevre nasıl korunuyorsa, aynısının bizim ülkemizde de Aydın'da da Manisa'da da diğer illerde de gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ettik. Maalesef üzülerek söylüyorum ki oldukça vahşi bir şekilde bu iş yapılmaktadır. Doğal olarak biz de bundan rahatsızız" ifadelerini kullandı.

"KOKUYA ALIŞMIŞ OLABİLİRSİNİZ"

Komisyon olarak jeotermalle ilgili Aydın, Denizli, Muğla, Manisa ve İzmir'de çalışma yapacaklarını kaydeden Öztunç da, bu çalışmalar sonucunda hazırlayacakları raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Merkez Yürütme Kurulu'na sunacaklarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de gündeme getireceklerini söyledi. Enerji üretimine, sermayenin para kazanmasına karşı olmadıklarının altını çizen Öztunç, bunların çevreye, doğaya saygılı şekilde ve insan yaşamı kısıtlanmadan yapılması gerektiğini dile getirdi. Germencik'ten geçtiği sırada çürük yumurta kokusu aldığını belirten Öztunç, "Belki siz Aydınlılar burada sürekli yaşadığınız için bu kokuya alışmış olabilirsiniz. Ama Aydın'a ilk kez gelen birisi ya da Aydın'dan geçen birisi bu kokuyu alıyor" dedi.

"YANLIŞ BİR UYGULAMA YAPILIYOR"

Öztunç, jeotermalin yanlış kullanılmasının çevrenin yanı sıra tarımı da etkilediğini ifade etti. Dünyada kullanılan yöntemlerle üretim yapıldığında jeotermalin yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Öztunç, Türkiye'de ise dünya standartlarında üretim yapılmadığını savundu. Türkiye'de jeotermal enerji konusunda en fazla yatırım ve santralin Aydın'da olduğunu hatırlatan Öztunç, "Umudumuz, isteğimiz o ki Aydın, bir jeotermal enerji çöplüğü haline gelmesin. Çünkü gerçekten Aydın'da, devamında da Manisa'da jeotermaller ilgili yanlış bir uygulama yapılıyor. Dünya standartlarının dışında bir uygulama gerçekleştiriliyor" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’A TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Manisa'daki bir açılış vesilesi ile yaptığı açıklamada, Aydın ve Manisa'nın cazibe merkezi olacağını dile getirdiğini kaydeden Öztunç, şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanı halktan o kadar koptu ki halkan o kadar uzaklaştı ki artık göremiyor, kokuyu alamıyor. Muhtemelen uzun yıllar Aydın'a gelmemiştir. Muhtemelen Aydın'a geldiğinde, bu kokuyu almasın diye arabasının pençeleri tamamen kapatılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı bir Aydın'a gelsin, Aydın'ı bir gezsin de bu kokuda bir yaşayabilir mi onu görsün. Kendisi sarayda binlerce liralık kokularla yaşadığı için buradaki çürük yumurta kokusunu bilmiyor, duymuyor, kokuyu alamıyor."

MASKE ÖNERİSİ

AK Parti’nin çevre konusunda en duyarsız ve başarısız hükümet olduğunu iddia eden Öztunç, Aydınlılara da ‘maske’ tavsiyesinde bulundu. Öztunç, "Maske, korona ile hayatımıza girdi. Ama Aydınlılar maskeyi korona bittikten sonra da çıkartmasınlar, çünkü JES’ler yüzünden kalıcı hale gelecek. Aydınlılar maskeyi takmaya devam etsinler, başka türlü bu kokunun önüne geçilemeyecek” ifadelerini kullandı.