Toplantıya katılan AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, bölgenin kalkınması ve gelişmesi için yürüttüğü çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgilendirme yaparak kurul üyelerinin sorularını cevapladı. Toplantı gündeminde ise bölgenin gelişimi için yapılması talep edilen çalışma ve projelerin durumu hakkında bilgi almak ve ayrıca Ticaret Odasına kayıtlı işletmelerin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar ile ilgili alınması istenen önlemlerin Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’e sunulması yer aldı. Toplantıda, odaya kayıtlı küçük ve orta ölçekli işletmelerden alınan görüş ve talepler maddeler halinde görüşüldü.

“KARŞILIKLI DİYALOGLARLA ÇÖZECEĞİZ”

Toplantıda konuşan Milletvekili Erim, “Pandemi süreci ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu süreçten bazı sektörler hariç tüm meslek gruplarının ve iş kollarının olumsuz etkilendi. Bütçe imkanları dahilinde her kesime eşit imkanlar verilmeye çalışıldı. Tekrar düzenlenmesi gereken destekler olabilir, bunu da karşılıklı diyalog ile çözeceğiz. Ayrıca Nazilli Sümerbank Fabrikası’nın bölge ekonomisine kazandırılması için önemli sanayi gruplarıyla görüşmeler yapıyoruz. Olumlu sonuçlar elde edileceğine inanıyorum.” dedi. Milletvekili Erim, Aydın-Denizli Otobanı’nın Nazilli geçiş bölgesinde NTO’nun uzun süredir dile getirdiği “yerel ürünlerin satışıyla ilgili alanların” tahsis edileceği müjdesini verdi. Nazilli Uzun Yaşam Köyü projesinin olumlu bir şekilde ilerlemesi için elinden gelen desteği vereceğini ifade eden Milletvekili Erim, ülkeden ihraç edilip Suudi Arabistan gümrüklerinde herhangi bir açıklamada bulunulmadan aylarca bekletilen ürünler konusunda gerekli görüşmeleri yapacağını, bununla birlikte gıda ürünleriyle ilgili gümrük işlemlerinde yaşanan sorunların takipçisi olacağını söyledi. Erim, eski SSK Hastanesine kurulacak olan Sağlık Kompleksinin bölgeye hareketlilik getireceğini söyledi. Cam, metal ve mobilya gibi bazı sektörlerde yaşanan hammadde teminindeki güçlükler ve aşırı fiyat artışıyla ilgili şikayetlerin takipçisi olacağını en kısa sürede yetkililerle bu konuda görüşme yapacağını ifade eden Erim, Yeni Sanayi Mahallesi’nde açılacak Noter konusunun işin başlangıcından beri takip ettiğini konunun olumlu sonuçlanması için çalışacağını söyledi. Erim, yaptığı açıklamalardan sonra kurul üyelerinin sorularını cevapladı.

“KİRA YARDIMI MAALESEF AMACINA ULAŞMADI”

NTO Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan yaptığı konuşmada, öncelikle Milletvekili Erim’e bölgenin sorunlarına göstermiş olduğu ilgi, NTO’nun yaptığı kurumsal çalışmalara verdiği destek ve her konuda göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür etti. Üyelerden alınan talepler hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Arslan, “Özellikle son çıkarılan kira yardımının maalesef amacına ulaşmadı. Öncelikle tedbirler kapsamında kapanan veya asgari kapasite ile çalışan iş kollarına öncelik verilmesi gerekiyor. Yapılan kira düzenlemesiyle ihtiyacı olmayan sektörlerin de stopaj indiriminden faydalandı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin talep ettiği diğer bir konunun, SGK ödemeleri, vergiler ve pandemi döneminde tahsis edilen kredi taksitlerinin ötelenmesi veya ertelenmesi. Kredilerin ödeme zamanının geldi ancak Mart ayından bu güne kadar işletmelerin iktisadi durumlarında bir iyileşme yaşanmadı. Bu sebeple özellikle kredi taksitlerinin uzun bir süre ötelenmesi gerekiyor. Ayrıca özel eğitim kurumları ve özel okullar için kira desteği ile birlikte SGK ve Vergi ödemelerinin ertelenmesi isteniyor, bu konuda da olumlu bir gelişme bekliyoruz.” diye konuştu.

“YÜKSEK BEDELLER KARŞILIĞINDA ARAZİ ALMAK ZORUNDA KALDILAR”

Üyelerinin ısrarla dile getirdiği bir başka husus sanayi ve ticaret alanı yetersizliği olduğunu belirten Başkan Arslan, “Özellikle orta ölçekli yatırımcıların sanayi alanı yetersizliğinden dolayı işletme sermayeleriyle yüksek bedeller karşılığında arazi almak zorunda kaldıklarından dolayı bölgemizdeki birçok yatırımcının daha işin başındayken yatırım kararından vazgeçti. Bu konuyla ilgili olarak sürekli konut alanı açan yerel idarelerin de sorumluluğu var. Sorunun çözümünün yani sanayi ve ticaret alanı ihtiyacının ancak TOKİ ve benzeri yetkileri olan bir kurum tarafından değerinde satın alınacak arazilerin altyapısı tamamlanarak sanayi parseli vasfıyla ve makul bir fiyatla sanayiciye verilmesiyle giderilebilir. Ayrıca, Nazilli Organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme alanıyla ilgili yanlış bir tercih neticesinde, küçük sanayinin ve küçük ölçekli işletmelerin gelecekteki genişleme alanının önünün kapandı. Nazilli OSB genişleme alanı kararının revize edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“DEVLETİMİZ GEREKLİ DENETİMLERİ YAPMALI”

Üyelerinden alınan diğer bir talebin nitelikli eleman ihtiyacı olduğunu söyleyen Başkan Arslan, “Meslek lisesi mezunlarının hem sayı hem de mesleki vasıf itibariyle istenen seviyede değil. Bunun çaresinin de, mühendislik, tıp, elektrik-elektronik, otomotiv gibi bölümlerde lisans eğitimi alacak öğrencilerin meslek lisesi mezunu olmalarının zorunlu kılınması neticesinde hem Endüstri Meslek Lisesi’ne olan talep artacak, öğrenci kalitesinin yükseleceğini böylelikle pratik ve teorik birleştiğinden üniversite mezunlarının işsizlik sorununun ortadan kalkacak, hem de üretim konusunda nitelikli iş gücü sorununa çare bulunabilecek. Bunların dışında üretim ve imalat sektörü, son bir yıl içinde orantısız maliyet artışlarıyla karşılaştı. Dövizin artması nedeniyle hammadde ve ara mamül fiyatlarının zaten arttı, ancak bunların üstüne ilave olarak yüzde 30-40’lara varan fahiş zamlar uygulandı. Devletimizin bu konuda gerekli denetimleri yapmasını, gerekli tedbirleri uygulaması gerekiyor. Bu konuyla bağlantılı olarak halkımızın temel gıda maddesi olan ekmeğin yapımı için gerekli olan un ve maya fiyatlarının orantısız bir şekilde arttı. Bu iki gıda maddesi ülkemizde üretilmesine rağmen ithal ürünler gibi fiyat artışı yapıldı, bu anlamda un fabrikalarının ve un ihracatının incelenmesi gerekiyor. Ayrıca, Küçük Sanayi alanında bulunan DSİ’ye ait kanalın Sanayi Kooperatifi mülkiyetine geçmesi için talepte bulunduk ancak bu konuda bir gelişme olmadı.” dedi.

ERİM’DEN DESTEK İSTEDİ

Konuşmasının sonunda bir konuda öz eleştiri yapmak istediğini söyleyen Arslan, kişi ve kurumlar olarak devletten hep istediğimizi ancak bölge için yapmamız gereken güç birliğini yapmadığımızı, örnek olarak; üniversite ve yüksek okulların kapandığı, öğrenci gelmediği yönünde hep şikayette bulunduğumuzu ama bölgedeki meslek kuruluşları ve yerel kurumlar olarak bir günden bir güne üniversitenin bir sıkıntısının veya ihtiyacının sorulmadığını, üniversitenin ve Sümer kampüsünün daha iyi hale gelmesi için çaba gösterilmediğini söyledi. Bu konuda Milletvekili Erim’in öncü olarak bu güç birliği ve dayanışmanın sağlanmasında yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti. Toplantı karşılıklı fikir alışverişi, gündeme dair konuşmalar ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.