Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın, farklı dönemlere ait birçok antik kenti bünyesinde barındırıyor. Aydın’daki bu antik kentler, geçmiş yıllara ait taşıdığı izlerle görenleri büyülüyor. Kuşadası ilçesinin yaklaşık üç kilometre kuzeyinde yer alan Pygela kenti, Aydın’daki diğer antik kentler gibi hikayesiyle dünya tarihi içerisindeki yerini aldı.

BÜYÜK İSKENDER’İN ASKERLERİNİ DE AĞIRLADI

Kuşadası’ndaki Pygela kenti, efsaneye göre milattan önce Argos Kralı Agememnon’un askerleri tarafından kuruldu. Kral Agamemnon, 10 yıl süren Truva savaşları sırasında, yorgun düşen askerlerini dinlendirmek, hem de savaş gemilerini onarmak için Kuşadası’ndaki Pygale şehrini inşa ettirdi. Kent yakınında bulunan şifalı sularla askerlerin bozulan sağlıklarının ve yıpranan morallerinin geri getirilmeyi başarılmasıyla Pygela, adeta tarihi bir kimlik kazandı.

GÖRENLERİ BÜYÜLÜYOR

Pygela Sağlık Kenti ve Limanı, daha sonra Efes’e gelen Büyük İskender’in askerlerine de dinlence ve eğlence yeri oldu. Bazı araştırmacıların Protogeometrik Çağa kadar tarihinin uzandığını söylediği Pygela, dünyada sağlık şehri olarak kurulan ilk kent olarak da kabul ediliyor. Çok fazla kalıntı bulunmamasına rağmen Pygela, görenleri büyülüyor. Dünyanın ilk sağlık şehri olan Pygela, ziyaretçilerini bekliyor.