Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) geçtiğimiz ay sosyal medya hesabından yayımladığı bültende Efeler ilçesi Zeybek Mahallesi’ndeki Toki Konutlarının yakınında, tarlaların kesiştiği noktada tek bulunan dut ağacına dikkat çekmişti.

AĞACI KÖKÜNDEN KESTİLER


Doğaseverler, dut ağacının dallarının kesilerek odun yapıldığını, gövdesinin baltayla kesilmeye çalışıldığını, daha sonra yakıldığını ve hoyratça yapılan her türlü eziyete rağmen ağacı devirmeyi başaramadıklarını, ağacın yaşamak için direndiğini ve bundan herkesin ders alması gerektiğini söylemişlerdi. Aydın’ın bu konudaki ilgili kurumlarının, hiç olmazsa ağacın yaşayabildiği sürece bakımını, iyileştirme ve peyzaj çalışmalarını yapması halinde, ağacın başından geçen olaylardan toplumun ders çıkarabileceğini, öğrencilere ağaç sevgisinin aşılanabileceğini ve bu konuda iyi bir örnek teşkil edeceğini belirten doğaseverlerin çabaları sonuçsuz kaldı. Dut ağacının birileri tarafından motorlu testere ile kökünden kesilerek devrilmesi doğaseverleri üzdü.

"KESENLER RAHATLAMIŞTIR"


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Ovası’ndaki garip dut ağacının yok olduğunu belirterek, “Sevinçli bir haber vermeyi çok isterdik ancak olmadı, başaramadık. Onlar başardı. Bu sefer motorlu testereyle gelip, dut ağacını kökten keserek devirmeyi başarmışlar. ‘O kadar eziyet çekmesine rağmen ayakta kalabilen ve yaşama direnebilen dut ağacı bakıma alındı, etrafının peyzaj çalışması yapıldı, herkes gelip yerinde görebilir’ diye sevinçli bir haber vermeyi çok isterdik. Ne yazık ki o garip dut ağacını koruyamadık. Kesenlerse rahatlamıştır, huzur duyuyorlardır artık” diye konuştu.