Ege’nin en güzel coğrafyalarından biri olan Madran Dağları’nın kuzey yamaçlarına kurulu Yavaş Şehir Yenipazar; Orhthosia Antik Kenti, Donduran Kulesi, Karaçakal ve Alamut yaylaları, Yörük Ali Efe Müzesi, Yürüyüş rotaları, Aşağı Dip Gölü, endemik bitkileri, yaban hayatı, meşhur pideleri ve yöresel mutfağının yanında, ekoturizmde yeni bir destinasyon için harekete geçti. Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden’in daveti üzerine, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve bilim danışmanı dernek üyesi Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmuş, Direcik Mahallesinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından “Suların ve Kuşların Buluştuğu Yer” isimli bir proje hazırlandı. Projeyle bölgenin en güzel mekanlarından biri olan Direcik Mahallesi, pek fazla bilinmeyen doğal özellikleriyle ön plana çıkarılacak.

DİRECİK’TE DÜZENLEME YAPILACAK


Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, çevreye ve doğal yaşama duyarlı olduklarını belirterek, “Gerek gribalıkçılların gerekse leyleklerin doğal ekosistem içinde önemli işlevleri bulunmaktadır. Tarımın yoğun yaşandığı bölgede bu tür kuşların bulunması, tarım zararlılarının doğal yoldan temizlenmesini ve daha az zirai ilaç kullanılmasını da sağlayacaktır. Direcikliler köylerine mesken seçen kuşlarıyla barışık bir şekilde yaşıyorlar. Biz de Direcik’teki park ve eski kahvede bir düzenleme yaparak, doğal zenginliklerin hem korunmasına hem de tanıtılmasına katkı yapmak istiyoruz. Yıllardır bölgede çalışmalar yürüten Kuşadası EKODOSD ve bilim danışmanı üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş’la “Suların ve Kuşların Buluştuğu Yer” isimli bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. “ dedi. Doç. Dr. Ortaç Onmuş ise bilimsel destekleriyle, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerinin korunması ve tanıtılması için gerekli katkıyı sunmaya hazır olduğunu söyledi.

DİRECİK 40 LEYLEĞİN ÜREME ALANI


Projenin detaylarıyla ilgili bilgiler paylaşan Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, “Ege Bölgesi’nin en büyük nehri Büyük Menderes, Direcik’in kuzeyinden köye yürüyüş mesafesinde yakın geçmektedir. Başka bir akarsu olan Akçay tam da bu noktada Menderes’e karışmakta ve iki akarsuyun buluşması burada görsel bir şölen yaratmaktadır. Geçmiş yıllarda her iki nehrin yanındaki tarlalarda arazi toplulaştırması nedeniyle bir çalışma yapılmış. Yapılan bu çalışmalarda ekolojik hassasiyetlerin farkına varılmadığı için, tarlalardaki Karaağaç ve söğütlerin hepsi kesilmiş. Ağaçların kesildiği yıl üreme mevsimi gelen gribalıkçıllar her yıl geldikleri alanda ağaçların yerinde olmadığını görmüşler. Uzunca bir süre Direcik Köyünün üstünde dolaşan gribalıkçıllar, içinde kahvenin olduğu parktaki fıstık çamlarını üreme alanı olarak belirlemişler. Çoğalmaya başlayınca da ağaçlarda yer kalmamış ve Donduran ve Alamut kavşağına kadar olan fıstık çamlarına yayılmaya başlamışlar. İlk zamanlar gürültülü sesleriyle dikkat çeken gribalıkçıllarla, köylüler 1995 yılından bu yana birlikte yaşamaya alışmışlar. Onları yavrulamaya başlamasından, göçlerine kadar takip etmekteler ve kuşlarına sahip çıkmaktalar. Direcik Köyünün zenginliği sadece gribalıkçıllarla bitmiyor. Baharın müjdecisi leylekler de Direcik köyünün direklerini mesken tutmuşlar. Hemen her yıl 40 leylek Direcik köyüne gelerek üremelerini tamamlayıp, yavrularını burada büyütüp uçurmaktadır” dedi.

DUYARLI BAŞKANA TEŞEKKÜR ETTİLER


Başkan Sürücü, “Direcik köyünde yapılacak bu projenin, hem sular hem de kuşlar konusunda önemli bir farkındalık yaratacağını, Yenipazar’da yapılacak ekoturizm faaliyetlerinde yeni bir destinasyon sağlayacağını, bunun da hem doğal hayata hem de yöre insanlarına faydası olacağını umuyoruz” diyerek bu konuda duyarlılık gösteren Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden’e teşekkür etti.