Türkiye'nin dört bir yanında önceki yıllara oranla yağışların düşmesi ve su kullanımının artması nedeniyle barajlardaki su seviyeleri azalırken kuraklık alarmı verilmeye başlandı.

BARAJLARDA DOLULUK AZALIYOR


Aydın’da da barajlardaki su seviyeleri oldukça azaldı. Barajların su doluluk oranları Kemer Barajı’nda yüzde 27’ye, Dandalaz Barajı’nda yüzde 60’a, Çine Adnan Menderes Barajı’nda yüzde 16’ya ve İkizdere Barajı’nda ise yüzde 15’e düştü. Geçen yıla oranla yağışların düşmesi ve su kullanımının artması, 2021 yazında kuraklık yaşanabileceği yönündeki tahminleri beraberinde getirirken Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınma nedeniyle 'Kuraklık Eylem Planı' hazırladı. Buna göre, 2023 yılına kadar 150 yeraltı barajı yapılması planlanıyor.

AYDIN İLK SIRADA


Tarımda Türkiye’nin önemli kentlerinin başında yer alan Aydın’da da 6 yeraltı barajı yapılacak. En fazla yeraltı barajının yapılacağı il olan Aydın’da 2023'e kadar 6 yer altı barajı yapımının tamamlanması hedefleniyor. Daha az su kaybı sağlayacak olan yeraltı barajının ilkinin Aydın’da yapımına başlandı.