Korkunç manzarayı fotoğraflayan İncirliova Belediyesi Basın Birimi yetkilisi Hüseyin Çetin, susuzluğun kapıda olduğunu bu fotoğraflarla gözler önüne serdi.

BARAJLARDA DOLULUK YÜZDE 20 CİVARINDA

Aydın'daki barajların doluluk oranları, son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 20 seviyesine kadar düştü. Geçen yıla oranla bu yıl barajlardaki doluluk oranları yüzde 15 azalırken şu an Kemer Barajı’nda yüzde 27, Dandalaz Barajı’nda yüzde 60, Çine Adnan Menderes Barajı’nda yüzde 16, İkizdere Barajı’nda ise yüzde 15 doluluk oranı bulunuyor.

SULAR ALTINDA KALAN KÖY GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Aydın’da il merkezi ile 2 ilçesinde 30 yerleşim yerine içme suyu temin edilen ve doluluk oranı kritik seviyeye ulaşan İkizdere Barajı’nın son durumu görüntülendi. Suların çekildiği alanda çölü andıran görüntüler korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Barajın 11 yıl önce su tutmaya başlamasının ardından boşaltılan İkizdere Mahallesinde sular altında kalan evler gün yüzüne çıktı. Köyün ünlü Sarıkız Sebili’nin de ortaya çıktığı görülen fotoğraflardaki kuraklık, Aydın’ı bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi.

KURAKLIĞI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

İkizdere Barajı’ndaki kuraklığı çektiği fotoğraflarla gözler önüne seren İncirliova Belediyesi Basın Birimi yetkilisi Hüseyin Çetin, “Burası İkizdere Barajı. Bu manzarayı gördüğünde insan kuraklığın olumsuz etkilerini anlatmak için sayfalarca bilimsel rapor hazırlamaya gerek olmadığını düşünüyor. Çektiğimiz fotoğraflar tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu topraklar çok yakın zamana kadar sular altındaymış. Şu an gördüğünüz gibi su ciddi oranda çekilmiş. Yıllar önce baraj yapıldığında sular altında kalan evler, köyün ünlü Sarıkız Sebili tekrar su yüzüne çıkmış. Koronavirüs salgını ile mücadele ederken gerçek tehlikenin kuraklık ve susuzluk olduğunu bilelim. Bu sebeple çeşmelerimizden akan tek bir damla suyu bile israf etmeyelim. Unutmayalım çünkü su hayattır” dedi.

İÇME SUYU DEĞİL, TARIMSAL SULAMA TEHLİKEDE

Öte yandan kuraklıkla ilgili yetkililerden alınan bilgiye göre kuraklığa rağmen İkizdere Barajı’nda bu yıl içme suyu ile ilgili bir tehlike beklenmiyor. Aydın il merkezi ile birlikte 2 ilçede 30 yerleşim yerine Tabakane Regülatörü ile birlikte içme suyunun temin edildiği İkizdere Barajı’nda yıllık 20 milyon metreküp içme suyu sağlandığı, mevcut durumda barajda 26 milyon metreküp suyun bulunduğu ifade edildi. Kemer ve Çine Adnan Menderes barajlarının doluluk oranlarının da kritik seviyede olduğu, yağışların gerçekleşmemesi halinde önümüzdeki dönemde barajlardan tarımsal sulama açısından sorun yaşanacağı öğrenildi.