Bugüne kadar ortaya koyduğu çalışmalarla, Aydın’ın kültürel ve tarihi eserlerine sahip çıkan Aydın Büyükşehir Belediyesi, adeta geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi görüyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla yapılan çalışmalar kapsamında, kentteki çok sayıda kültürel ve tarihi eserler, restore edilerek koruma altına alındı.
Aydın’ın kültürel ve tarihsel açıdan önemli bir kent olduğunu vurgulayan Aydın Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Sanat Tarihçi Savaş Güleser, “Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu, Aydın merkezinde ve ilçelerinde bulunan kültür varlıklarına verdiği önem ile şehrin geçmişini geleceğe taşımaya devam ediyor. Yapılan halk oylamasıyla halkın yeşil alan olarak kalmasını istediği 177 dönümlük arazi üzerinde yer alan Aydın Tekstil Alanında bulunan tescilli yapılarda, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanmıştır. Yine Kuşadası İlçesinde bulunan ve bulunduğu alan itibariyle Kuşadası'nın en değerli yerlerinden biri olan ve tarihi Tariş yapılarında yer aldığı alanın kamulaştırılması yapıldıktan sonra alan üzerinde yer alan tescilli yapılarında restorasyon çalışmaları başlamıştır.” dedi.

TESCİLLİ YAPILAR RESTORE EDİLİYOR


Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Aydın’ın kültür ve tarihine sahip çıktığını ifade eden Güleser, “Aydın Tekstil Alanı, Kuşadası Tariş Alanı, Zincirli Han'ın kiralanması, Milli Aydın Bankasının Kamulaştırılması, Gümrük Önü Hanı Restorasyonu, Arapapıştı Kanyonu, Tarihi Kavaklı Köyü, Çakırbeyli Tarihi Pazarı, Aydın Efelerinin tarihi, tarihi yapıların bakımları, antik kent kazılarının desteklenmesi, yerel mutfağın tanıtılması, Zeybek kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması, sivil mimarlık yapılarının restorasyonu, tarihi çeşmelerin akar hale getirilmesi, Nysa Antik Kentinde düzenlediği meclis toplantısı ile antik kentlere verilen önemin ortaya konulması, Beşparmak ( Latmos) Dağlarının sit alanının genişletilmesi ve insanlık tarihi açısından bu önemli alanın korunması için çaba ve iradenin ortaya konulması, şehrin tarihi ve kültürel envanterinin çıkarılması için tüm kurumlar ile iş birliği yapılmasına öncülük edilmesi. Aydın adına yapılacak bilimsel çalışmaları maddi ve manevi olarak desteklemesi. Doğanbey ve Karina bölgesinin turizmde daha fazla yer alması için çalışmalar yürütülmesi ve desteklenmesi. Doğal ve tabiat sit alanlarındaki nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması için çalışmalar yürütülmesi. Tescilli sivil mimarlık yapılarının onarımına teknik destek sağlanması, halk edebiyatı ve kültürü ile görsel sanatların desteklenmesi, Aydın il sınırında bulunan kültür varlıklarının UNESCO listesine dahil edilmesi için çalışmaların yürütülmesi ve desteklenmesi, Yöresel kültürün kayıt altına alınması çalışmaları, bölgede ekoturizm alanlarının tanıtımı, Serçin’in ekoturizm alanı olması için yürütülen çalışmalar kent kültürü ve tarihine sahip çıkmaya yönelik ortaya konulan çalışmalardır. Daha birçok kültürel çalışma ile Özlem Başkan Aydın kültürüne ve tarihine sahip çıkarak hem Türkiye hem de dünya çapında şehrinin tanıtımına katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.


AYDIN TEKSTİL VE KUŞADASI TARİŞ ALANI


Aydın Tekstil restorasyon işinin Anıtlar Kurulu'nun onayladığı proje kapsamında alandaki tescilli yapıların restore edilmeye başlandığını kaydeden Güleser, “Ayrıca alan olduğu gibi korunacak ve tek bir ağaç kesilmeden alan içerisinde çiçek bahçeleri, bisiklet yolları, koşu yolları, piknik alanı, konser ve nikâh salonları, sergi salonları, fuar alanı, botanik havuz, spor alanları, macera parkı, çocuk oyun alanları, kaykay parkuru, su oyun alanı, amfi tiyatro, kuş bahçesi, kelebek bahçesi, çocuk gelişim kulüpleri, gezi treni, sanat atölyeleri, kafe ve büfelerle otoparklar yapılarak Aydın halkına özüne uygun olacak şekilde tekrardan kazandırılacaktır. Böylelikle Aydın’da örnek batı kentleri gibi şehir içerisinde halkın kullandığı devasa yeşil alan, özüne uygun korunmuş olacak. Bununla yetinmeyen Özlem Başkan yine Kuşadası ilçesinde bulunan Tariş alanının da kamulaştırmasını yapmış ve şehrin tarihine ve kültürüne ne kadar önem verdiğini ortaya koymuştur. Bu alanda yine Aydın Tekstil alanında olduğu gibi restorasyon projeleri onaylanarak alanda çalışmalar ve onarımlar başlamış durumdadır. Kültür ve sanat gönüllüsü Başkan daha önce Efeler ilçesinde yer alan Nasuh Paşa Külliyesi içerisindeki Zincirli Han’ı kiralayıp Aydın iline çok güzel bir otel ve restoran kazandırmıştı. Özellikle dışarıdan gelen misafirlerin bu yapıya uğramadan şehirden ayrılmadıkları bir yer haline gelmiştir. Ve şehir merkezinin tanıtımında çok büyük katkısı olmuştur.” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜR VARLIKLARI KÜLTÜREL HAZİNEMİZDİR”


Son yıllarda Aydın’da devam eden Antik kent kazılarına Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin destek olduğunu vurgulayan Güleser, “Tüm tarihi mekanlarda temizlik ve ilaçlama çalışmaları yapmaktadır. Yine Sultanhisar ilçemize bağlı Tarihi Kavaklı Mahallesi’nin tanıtımı için her türlü çabayı gösteren başkan, köyün turizme kazandırılmasına da öncülük etmiştir. Özellikle son dönemlerde Özlem başkanın üzerinde yine çok durduğu ve başkanlığım dönemindeki en güzel keşiflerimden biri dediği Arapapıştı Kanyonu ise doğaseverlerin ve Türkiye’nin her yerinden gelen misafirleri ağırlayan bir merkez konumuna gelmiştir. Somut kültürün yanında soyut kültürün yaşanması için de çalışmalar yürüten Başkanımız Özlem Çerçioğlu, toplumların varlığının kültürel gelişimiyle doğru orantılı olduğunu ve bir bütünsellik arz ettiğini dile getirdi. Başkan Çerçioğlu, "Kültür varlıkları, kültürel hazinemizdir. Sahip çıkalım" parolası ile bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip Aydın’ımızın kültürel ve doğal varlıklarını dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirtti. Bütün çalışmaların sebebine de değinen Başkanımız, geçmişle gelecek arasında köprü kurmuş, tarihine, kimliğine, ecdadına sahip çıkılmış ve gelecek kuşaklara özüne uygun şekilde aktarılmış ve tarihinden kopuk olmayan bir Aydın bırakmak çabası içerisinde olduklarını dile getirdi.” dedi.

“KAYIT ALTINA ALINACAK”


Başkan Özlem Çerçioğlu’nun talimatları doğrultusunda, Koruma Kurulunca tescillenmiş Aydın ilindeki tüm tescilli yapıların mevcut durumlarının tespit edilerek kayıt altına alınması çalışmalarına başladıklarını dile getiren Güleser, “Bunun yanında yok olmakta olan yapıların geleceğe korunarak aktarılması için acil eylem planları hazırlandı. Bu çalışmalar ile öncellikle yapıların mevcut durumlarının tespitinin yapılmasını planlıyoruz ve yine başkanımızın talimatları doğrultusunda bu çalışmalarda hedeflenen amacın, kültür varlıklarının çok hasarlı, orta hasarlı ve günümüze kadar sağlam şekilde ulaşmış yapıların tespitinin yapılarak kayıt altına alınması sağlanacaktır. Bu tespitler sonucunda öncelikle acil onarım gerektiren yapıların projelerinin hazırlanması ve daha sonra da bu yapılarda onarımları yapılması amaçlanmaktadır. Örneğin günümüze kadar sağlam ulaşmış fakat akar durumda olmayan tarihi çeşmelerimizin akar hale getirilmesi başkanımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Yine restorasyon çalışmaları başlayan Aydın Tekstil ve Kuşadası Tariş alanındaki tescilli yapılarına restorasyonları biter bitmez halkımızın kullanımına açılması sağlanacaktır. Aydın’ımızın tarihine ve kültürüne yön veren projelere imza atan başkanımız, şehrinin güzelliklerini il sınırı içinde kalmasıyla yetinmeyip uluslararası arenada hem turizm hem de şehrin zenginliğinin tanıtımı için de çalışmaları başlattı.” diye konuştu.