Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, popülasyonu tehlike altında olan hamsi ile ilgili tepki çeken bir öneride bulundu. Kocabaş, av yasağı nedeniyle sayıları giderek artan ve yetişkini günde 70 kilo hamsi yiyen yunusların avlanması istedi. Doç. Dr. Mehmet Kocabaş’ın tepki çeken bu önerisiyle ilgili açıklamada bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Yunusların hangi balığı ne kadar yiyeceğine siz mi karar vereceksiniz?” diyerek tepkisini dile getirdi.

HAMSİLERİN AZALMASI YUNUSLARA BAĞLANAMAZ


Basında bir bilim insanının, denizlerimizin sevimli nadir canlılarından olan yunusların avlanmasına yönelik bir haberini üzüntüyle okuduğunu belirten Sürücü, “Doç. Dr. Mehmet Kocabaş tarafından; yunusların ciddi şekilde hamsi tükettiği, bir yunusun 70 ile 100 kilogram arasında balık yediği, sahilden baktığında denizde çok ciddi yunus sürüleri gördüğü, yunusların avlanmamasının popülasyonu anormal bir şekilde arttırdığı ve artan yunus miktarının dengelenmesi için de yunus avına izin verilmesi gerektiği önerilmektedir. Bir bilim insanı tarafından, hamsilerin azalmasının nedeninin yunuslara bağlanması son derece üzüntü vericidir” dedi.

YUNUSLAR DENİZ KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR


“Yunusların popülasyonu öyle sahilden bakmayla anlaşılabilir mi?” diyen Sürücü, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Yunusların hangi balığı ne kadar yiyeceğine doğal denge içinde biz mi karar vereceğiz? Acaba doğru ve sürdürülebilir balıkçılık yapılıyor mu? Denizlerimizi yeterli derece temiz tutuyor muyuz? Her yıl dip uzatma ağlarıyla ve kasti ölümler nedeniyle ne kadar yunus ölmektedir? Aslında aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle yunuslar besin yetersizliği çekmektedir. Denizlerimizin bu hassas memelileri, aşırı balık avı yüzünden yeterli besin bulamamakta, balık bulamayan yunuslar kendi yağ dokularından ihtiyaçlarını karşılamakta ve besinsiz kalan yunusların hastalanarak öldükleri yapılan nekropsi sonuçlarından anlaşılmaktadır. Birçok yunusu da deniz kirliliği, plastik atıklar, trol ağları ve kasti öldürme gibi nedenlerle kaybetmekteyiz.”

DENİZLER YUNUSLARIN YAŞAM ALANIDIR


Yunusların avlanmasının yasak olduğunun altını çizen Sürücü, “Diğer deniz memelilerinde olduğu gibi, yunusların da avlanması yasak olup, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ülkemizin taraf olduğu Barselona, Bern, CITES gibi uluslararası anlaşmalarla koruma altındadır. Bu durum değişmemelidir. Yunuslar denizde görüldüklerinde insanları en çok mutlu eden canlıların başında gelmektedir. Yunusların görülmesi deniz ekosisteminin ne kadar sağlıklı olduğunun da bir göstergesidir. Denizler yunusların yaşam alanıdır. Yunusların avlanması yerine, daha çok onların yaşamlarını tehdit eden aşırı balık avcılığı ve deniz kirliliği gibi sorunlara çözüm üretilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.