Aydın’ın Efeler ilçesinde Belediye Başkanı Fatih Atay, seçim öncesi verdiği sözleri tutmadı. Belediye Başkanı seçilmeden önce Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Başkan Atay, ‘Beni seçimden sonra da eleştirebilirsiniz. Beni eleştiriyorsunuz diye katkı sunmayacağım anlamı yok’ demişti. Kullandığı bu ifadelere karşı Başkan Atay, kentteki yerel gazetelere uyguladığı baskı ve dayatmacı yönetimiyle adeta kendisiyle çelişti. Baskı ve dayatma uygulayan Başkan Atay’a tepki gösteren Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Başkan Atay’ın gönderdiği hediyeleri kabul etmedi.

“BAŞKAN ATAY GAZETECİLERİ TEHDİT EDİYOR”

Başkan Atay’ın seçilmeden önceki açıklamalarını hatırlatan Başkan Ulucan, “Hatırlarsanız seçimden önce 10 Ocak 2019 günü o sırada belediye başkan adayı olan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, cemiyeti ziyaret etmiş ve "Beni seçimden sonra da eleştirebilirsiniz. Beni eleştiriyorsunuz diye katkı sunmayacağım anlamı yok" demişti. Ancak gelinen süreçte sayın başkan gazeteleri ilan listesinden çıkartmakla tehdit ediyor. ilanın hangi sayfada ve kaç liradan yayınlanacağına kadar kendisi karar veriyor. Bu baskı ve dayatmayı kabul etmiyoruz. Bu nedenle bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle cemiyeti ziyaret eden Efeler Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fetanet Kula ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Münür Ali Koç'u makamımızda misafir ettim. Kendilerine ziyareti nezaketen kabul ettiğimi söyledim ve 10 Ocak 2019 yılında cemiyeti ziyaret eden Fatih Atay'ın "Beni seçimden sonra da eleştirebilirsiniz. Beni eleştiriyorsunuz diye katkı sunmayacağım anlamı yok" sözlerini hatırlattım.” diye konuştu.

“DEMOKRATİK VE DEVRİMCİ KİMLİĞİNE AYKIRI DAVRANIYOR”

Başkan Ulucan, “Kendilerine, ‘Sayın başkan seçimden önceki sözünü unuttu ve şimdilerde gazetecileri ilan listesinden çıkartmakla korkutmaya çalışıyor. Gönderdiği ilanların hangi sayfada ve kaç liradan yayınlanacağına da kendisi karar veriyor. Demokratik ve devrimci kimliğine aykırı davranıyor. Basın özgürlüğünün önemine ilişkin açıklamalar yapan bir belediye başkanına gazetecilere yaptığı baskı yakışmıyor. Süslü cümlelere veya hediyelere ihtiyacımız yok. Seçildiği günden bu yana basın müdürü veya danışmanı konusunda bir çok değişikliğe gittiğini de hepimiz biliyoruz. Şu anda da Aydın dışından; Aydın'ı bilmeyen ve gazetecileri ayağına çağırarak ukalalık yapan bir basın danışmanı ile çalışıyor. Arkadaşlarımızın genel olarak hem basın danışmanından hem de bizzat başkanın kendi eylemlerinden rahatsızlığı var. Ziyaretiniz için teşekkür ederim ancak söylem ve eylem arasındaki bu çelişkiden dolayı hediyenizi kabul etmeyeceğim’ dedim” ifadelerini kullandı.

ATAY’IN SEÇİMDEN ÖNCEKİ AÇIKLAMASI

CHP'nin Efeler Belediye Başkan Adayı’yken Fatih Atay, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmişti. Atay'ı Cemiyet Başkanı Cem Ulucan ve yönetim kurulu üyeleri karşılamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler Belediye Başkan Adayı Fatih Atay, gazetecilerin mesleki sıkıntılarının çözümünde yerel yönetimler olarak katkı sunmak istediklerini, gazeteciliğin kamuyu denetlemek adına en önemli meslek olduğunu söylemişti. Atay, seçim çalışmaları kapsamında kendisine yönelik eleştiri ve yorumları da saygıyla karşıladığını, seçildikten sonra da kendisinin eleştirilmesi gerektiğini savunmuştu. Atay, "Gazeteciler olarak zor bir süreçten geçtiğinizin farkındayım. Aydın’daki yerel basının güçlenmesinden yanayım. Elimden gelen desteği eşit olarak göstermeye hazırım. Bana olan eleştirilerinize saygı duyuyorum. Beni eleştiriyorsunuz diye katkı sunmayacağım anlamı yok. Elbette ki katkım olacak. Beni seçildikten sonra da eleştirin. Beni eleştirin ki hatamı bileyim. Muhalefet olursa belediye başkanı iyi çalışır muhalefet olmazsa her şey aynı olur" demişti.