Aydın’ın Karpuzlu ilçesindeki Tekeler Mahallesi’nde yaşayan Aydın Sansar, çocukluk yıllarından itibaren pilot olmanın hayaliyle büyüdü. Pilot olmayı çok isteyen 20 yaşındaki Sansar, üç yıl önce İskenderun Teknik Üniversitesi Sivil Havacılık Bölümünü kazandı. Uçak alanında eğitimini sürdüren Sansar, kendi uçağını yapmaya karar verdi.

UZAKTAN KUMANDALI UÇAK

Pandemi döneminde üniversitesinden ayrı kalan Sansar, ilk olarak 1 metrelik Cessna 182 tipi uçak yaparak ilk adımı attı. Kendini geliştiren Sansar, daha sonra Cessna 172 tipine benzer uçak yapmak için çalışma başlattı. Gövdesini alüminyum köşement ve maket kartondan oluşturan uçağa çiftçilerin kullandığı tırpan motorunu taktı. Uzaktan kumandalı uçağını tamamlayan Sansar, Şimşek-09 adını verdiği uçağını önümüzdeki günlerde gökyüzüyle buluşturacak. Pilotluk hayaliyle yaşayan Sansar’ın test aşamasında olan uçağı, yaklaşık iki saat havada kalabilecek. Sansar’ın uçağı, bir litre benzinle toplam 4 kilometre yol kat edebilecek.

PİLOTLUKTAN SONRA SIRADA YAKITLI DRONE VAR

Kendi uçağını yapmanın gururunu yaşadığını ifade eden Sansar, “Çocukluk yıllarımdan itibaren pilot olma hayalim var. Bu hayalim doğrultusunda üniversite sınavını kazanarak sivil havacılık bölümünü okuyorum. Okulumda aldığım eğitimlerle kendimi geliştirerek Cessna 172 tipine benzer bu uçağı yaptım. Toplam 280 santimetre kanat açıklığına, 145 santimetre gövde uzunluğuna ve 11 kilogram ağırlığa sahip uçağım henüz test aşamasında. Önümüzdeki günlerde gökyüzüyle buluşturacağım. Böyle bir uçağı yapmaktan dolayı çok mutluyum. Uçağımı yaptım, sıra pilotlukta. Umarım bu hayalimi de ilerleyen yıllarda gerçeğe dönüştürürüm.” diye konuştu. Pilotluk hayalinin yanı sıra yakıtlı drone yapmak istediğini de kaydeden Sansar, “Bu konuda desteğe ihtiyacım var. Gerekli desteği bulmam halinde yakıtlı drone da yapacağıma inanıyorum. Kendimi geliştirmeye devam edeceğim. Gelişimi en iyi şekilde tamamlayıp güzel ülkemize hizmet etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.