Tütün üretimi geçen yıla göre azalırken girdi maliyetleri yüzde 30 civarında arttı. İlk alımlarda fiyatların geçen yılla aynı seyretmesi üzerine tepkiler çığ gibi büyüdü. Karacasulu tütün üreticileriyle bir değerlendirme toplantısı yapan Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ardından bir basın açıklaması düzenledi. Firmalara adeta ültimatom veren Sevinç, “Karacasu’nun arazileri başka ürünler üretmeye müsait ama sizler fabrikalarınızda başka bir ürün üretemezsiniz. Yılbaşından sonra da aynı fiyatlar görülürse bundan sonraki mücadelemiz farklı olacak” dedi.

ÜRETİM AZALDI AMA FİYATLAR ARTMADI

Başkan İsa Sevinç, rakamlar ve istatistiki verilerle desteklediği ve önemli konulara değindiği açıklamasında, “Çok değerli çiftçi arkadaşlarımız, sizlerle istişaremizin ardından basın açıklaması yapmamızın sebebi belli olmaya başlayan fiyatlardır. Dün Karacasu ilçemizin bazı noktalarında tütün firmaları alımlara başladı. Ben müsaadenizle ilçemizdeki üretilen tütün ve üretici sayısını paylaşarak sözlerime başlamak istiyorum. 2020 yani bu yıl üretici sayımız bin 223 olmasına rağmen bu yıl üretim miktarımız 2 milyon 200 bin kiloya kadar gerilemiştir. 2019 yılında bu rakam 2 milyon 700 bin kiloydu. Yani bu yıldan yaklaşık 500 bin kilo daha fazlaydı. İlçemizdeki tütün üretimi gerek doğal etmenlerle gerek her gün tütün fiyatlarının maliyetler karşısında düşük kalmasından dolayı üreticilerimiz kendilerini başka ürünlere doğru yönetmektedirler. 2020 yılındaki rakamların belli olmaya başlamasından sonra üreticilerimiz başka ürünler hakkında bilgi almak için mühendislerimizle görüşmeye gelmektedir. Bu ürünlerin başında ayçiçeği bulunuyor. Bizim bölgemizin tütünü ihracat ürünüdür. Firmalar için olmazsa olmazdır. Sulu tarıma geçtiğimizde hiçbir şey kaybetmeyeceğiz. Ayçiçeğinde büyük istikbal görüyorum” dedi.

MALİYETLER YÜZDE 30 ARTTI

Açıklamasını sürdüren Sevinç, “2019 yılı tütün sözleşme kilogram başfiyatı 24 lira 60 kuruştu. Bu fiyatlar 20 ile 24 lira arasında seyretmiştir. 2020 yılında başfiyat 27 lira 75 kuruştur. Ancak buna rağmen alım fiyatları hem üreticilerimizle hem de üretici temsilcisi bizlerle hiç görüşülmeden fiyat 27 TL’ye çekilmiştir. Bundan hem üreticiler hem de üretici temsilcisi bizler rahatsızız, muzdaripiz. Yetkililer bu konuları bir an önce masaya yatırmalıdır. Hep birlikte çiftçi lehine iyileştirme yapma yönünde taleplerimizi buradan iletmek istiyoruz. Bunların üstüne bir de sahadaki rakamlar bizleri daha da üzdü. 28 Aralık Pazartesi günü tütün alımı yapılan bölgemizde 27 TL’ye sadece bir üreticimizin tütünü alınmıştır. Genel alım fiyatları 20 ile 24 lira arasında seyretmiştir. Türkiye’de hangi girdi maliyetimiz yerinde saymıştır ki tütün fiyatları 2019 yılı ile aynı fiyatlarda tutulmaktadır” dedi.

DOLAR-EURO YÜKSELDİ, TÜTÜN FİYATI AYNI KALDI

Üretilen tütünlerin büyük bir bölümünün yurt dışına dolar ve Euro bazında satıldığını ifade eden Sevinç, “2019 yılında tütün alımları başladığında dolar 5 lira 985 kuruştu. Euro ise 6 lira 65 kuruştu. Bugün ise dolar 7 lira 45 kuruş, Euro ise 9 lira 24 kuruş. Sözleşmede 27 lira olarak fiyat belirlenmesine rağmen buna uyulmaması bizleri mağdur etmiştir. Hem kiralanan araziler hem de çalıştırdığımız işçiler konusunda gerçekten mağdur olmaktayız. Tarla sahibi arazisini kiraya verirken sözleşmede yazan fiyatı baz alıyor, işçi tarlaya gelirken sözleşmede yazan fiyatı baz alıyor. Bundan dolayı arazi fiyatları ve işçi fiyatları dışında gübre, tohum, zirai ilaç, ekipmanlarda yüzde 20-30 artış yaşanmaktadır. Dolar 2,5 lira artmışken bizim tütünlerimiz neden yerinde saymaktadır” dedi.

“BU FİYATLAR DEVAM EDERSE TAVRIMIZ FARKLILAŞACAK”

Yılbaşından sonra da aynı fiyatlar görülürse bundan sonraki mücadelenin farklı olacağının altını çizen Sevinç, “Buradan çiftçilerimizle birlikte tütün alım firmalarına seslenmek istiyorum. Biz arazilerimizde farklı farklı ürünler üretebiliriz ama sizler fabrikalarınızda farklı ürünler üretemezsiniz. Bizleri bu şekilde mağdur ederseniz biz başka ürünlere yönelmek zorundayız. Hangi sektör olursa olsun para kazanmadığınız bir üretim sürdürülebilir değildir. Sayın çiftçilerimiz sizlere teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde nerede alım olursa orada olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerinin sonlandırdı.