Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde 14 Aralık 2020 tarihinde yapılan bir duyuruda, Aydın Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği tarafından Aydın İli, Söke İlçesi, Taşburun Balıkçı Barınağı açıklarında kültür balıkçılığı tesisleri kurulmasına yönelik planın kamuoyu ile paylaşıldığını ifade eden Milletvekili Sezgin, “Bu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanması sürecinde “halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak” amacıyla 24 Aralık’ta Didim Batıköy Mahallesi’nde, 25 Aralık’ta Söke Doğanbey Mahallesi’nde halkın katılımı toplantıları gerçekleştirilmiştir. Toplantılarda Batıköy ve Doğanbey Mahallesi sakinleri, bölgede kültür balıkçılığı tesisleri kurulmasına karşı olduklarını yetkililere bildirmiş, projeler halk tarafından protesto edilmiştir. Bölge halkı, Covid-19 sürecinde aniden gündeme getirilen bu projeyle bir oldu-bitti yapılmaya çalışıldığını belirterek, salgın ve tedbir koşullarında toplantı yapılmasını eleştirmiştir. Sektör temsilcileri de projeye karşı olduklarını belirterek, konu ile ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir şekilde bilgilendirilmediklerini belirtmiştir. Aydın İli Su Ürünleri Bölge Birliği ve S.S. Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sn. Taner Karabaş'ın, “Birliğimiz, köyümüz ve yöre halkı olarak hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden bu yapılan toplantıya sonuna kadar karşıyız” ifadeleri basına yansımıştır” diye konuştu.

“DOĞAYA VE TURİZME ZARAR VERECEK”

Aydınlıların projeye karşı çıktığını dile getiren Milletvekili Sezgin, “Söke Belediye Başkan Vekili Sn. Mehmet Çınar ise, yetkililer tarafından toplantıya alınmadıklarını belirterek, “Doğanın katledilmesi istenmektedir. Çevreciler ve halk olarak bunu kabul etmiyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Didim ve Söke başta olmak üzere tüm Aydınlılar, sahilleri kirletecek, doğaya ve turizme zarar verecek, bölgenin tarih ve kültür varlığını yok edecek olan bu projeye karşı çıkmaktadır. Bölge halkı ayrıca bu projenin, Didim’de kurulması planlanan “Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi” için hazırlık amacıyla hayata geçirilmekte olduğunu belirtmektedir. Zira Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2018 yılında “Su Ürünleri Gelişme Eksenlerinin Belirlenmesi ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Fizibilite Çalışması” başlıklı bir proje hazırlanmış Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) projeye destek sağlanmıştır. Kısaca “Didim Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB)” olarak adlandırılan proje kapsamında, su ürünleri üretimlerinin yapıldığı karasal ve denizel alanlarda bir sanayi bölgesi kurulması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“PROJEYİ İNKAR ETTİLER”

Konuyla ilgili olarak 21 Ağustos 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na önerge verdiğini kaydeden Sezgin, “Sormuş olduğum önergeye verilen yanıtta ise kendi internet sitelerinde yayımlanan bu proje inkar edilmiş, “Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik Bakanlığımız Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze başvuru bulunmamaktır” ifadeleri kullanılmıştır. Oysa bu OSB’nin kurulmasına yönelik fizibilite çalışması bizzat Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün internet sitesinde 17 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan bir haber de, Bakanlığın soru önergeme vermiş olduğu yanıtı yalanlamaktadır. Nitekim AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Sn. Rıza Posacı’nın geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, ilçedeki çevreci tepkileri eleştirerek, bu projenin “Aydın’ı zıplatacak” bir proje olduğunu vurgulaması dikkat çekicidir" ifadelerini kullandı.

"BÖLGE AĞIR ŞEKİLDE TAHRİP EDİLECEK"

Sezgin, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Posacı, “Didim’deki Su Ürünleri OSB Projesi’ni de ötelemiş değiliz. Bu proje Aydın için çok önemli bir projedir” ifadelerini kullanarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından soru önergeme verilen yanıtın, gerçekleri karartmaya yönelik bir girişim olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu durum, Aydınlıların kaygılarında haklı olduğunu göstermekte; kültür balıkçılığı tesisleri projesinin arkasında, Didim’de kurulması planlanan su ürünleri OSB’sinin yattığı izlenimini kuvvetlendirmektedir. OSB kurulması halinde bu bölge ağır şekilde tahrip edilecek, sanayi tesisleri kurulacak, ayrıca denizde oluşturulacak balık çiftliklerinin lojistik hattı haline gelmesi, tarihi ve doğal varlıklara ağır zarar verecektir. Kurulacak olan balık çiftliklerinde kullanılan kimyasallar ve balıkların atıkları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden bu kirlilik aynı zamanda turizmin büyük darbe yemesine neden olacaktır. Balık çiftlikleri ve Su Ürünleri OSB, Didim ve Söke’de ekosisteme ve insan sağlığına son derece olumsuz ve geri dönülmez zararlar verecektir. İktidar bir an önce bu yanlıştan dönmeli, Aydın’da tarım ve turizm gibi çevre ve doğa dostu iki büyük ekonomik değer varken bunları kısa vadeli rant ve çıkarlar uğruna yok edecek adımları atmaktan vazgeçmelidir.”