Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret komisyonu toplantısı sonrası 2021 yılı asgari ücretini açıkladı. Buna göre, 2021 asgari ücreti brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret geçen yıla göre net 500 lira artarak yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. Aydınlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri asgari ücrete yapılan zamla ilgili görüşlerini Ses Gazetesi aracılığıyla dile getirdi.

İSTİHDAMDA VERGİ YÜKLERİ DÜŞÜRÜLMELİ


Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, “2021 yılında uygulanacak olan 2 bin 825 lira ile işçiler geçinmekte, işveren ise 4 bin 200 lirayı bulan maliyetle bu ücretleri karşılamakta zorlanır. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ORTALAMA BİR RAKAM BULUNMUŞ


Aydın Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Geçen sene asgari ücrette yüzde 15 civarında bir artış olmuştu. Bu yılki artış yüzde 20 civarında. Gönül elbet bu hayat şartlarında işçiler açısından daha fazlasını arzuluyor. Fakat bir de ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar var. Ben genel olarak ortalama bir rakamın bulunduğunu düşünüyorum. İşçinin talebi 3 bin liranın üzerinde bir rakamdı ancak 3 bin liranın üzeri işverene ağır bir yük getirebilirdi. 2 bin 825 liralık asgari ücret genel olarak bakıldığında fena değil. Hiç artış olmayabilirdi de. İnşallah tüm kesimler, bu rakamdan memnun olmuştur” diye konuştu.

BEKLENTİLERİN ALTINDA


TES-İŞ Aydın Şube Başkanı Mustafa Aydın, “Açıklanan rakam işçilerin beklentilerinin altında kaldı. Bu rakamı komisyondaki işverenlere, hükümet temsilcilerine vermek lazım. Acaba onlar bu parayla bir ay geçinebilecekler mi? Hükümet her zaman olduğu gibi yine işverenin yanında olduğu gösterdi. İşçi kesiminin umudu başka bahara kaldı. Beklentileri karşılamamış olsa da hayırlı olsun demekten başka yapılabilecek bir durum yok” ifadelerini kullandı.