Aydın kıyılarındaki söz konusu projelere dönük girişim, Didim’de başta vatandaşların ve çevrecilerin karşı çıktığı Su Ürünleri OSB Projesi’nin de arkasındaki isimlerin su ürünleri firmaları olduğu gün yüzüne çıkarken, süreç dâhilinde yaşanacak gelişmeler merak konusu oldu. 7 Ekim’de Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret eden firma yetkililerinin söz konusu projelere ilişkin de istişarelerde bulunduğu da iddia edilirken, Aydın İli Su Ürünleri Yetiştiricileri Bölge Birliği ve S.S. Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş, projeye sonuna kadar karşı olduklarını belirtti. Başkan Karabaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu projenin Söke’de 216 üyeye sahip kooperatiflerini bitireceğini ve bölgede büyük çapta çevresel zararlara da sebebiyet vereceğini kaydetti.

“MAHALLE SAKİNLERİ SICAK BAKMIYOR”


Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda, 24 Aralık’ta Didim’e bağlı Batıköy Mahallesi’nde, 25 Aralık’ta ise Söke’ye bağlı Doğanbey Mahallesi’ndeki muhtarlık binaları önünde, Taşburun Balıkçı Barınağı Mevkii açıklarında Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş. ile Aydın İli Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği tarafından yapılması planlanan Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi ile ilgili ‘Halkın Katılım Toplantısı’ düzenleneceği belirtildi. Koronavirüs salgını devam ederken hayata geçirilmeye çalışılan söz konusu projelerle ilgili olarak alelacele Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılması kafalarda türlü soru işaretleri doğururken, Batıköy ve Doğanbey Mahallesi sakinlerinin bölgede kültür balıkçılığı tesisleri kurulmasına sıcak bakmadığı öğrenildi.

“AMAÇ SU ÜRÜNLERİ OSB’YE ZEMİN OLUŞTURMAK MI?”


Aydın İli Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği ve aynı zamanda Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde de (OSB) balık yemi fabrikası bulunan Noordzee Su Ürünleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tolga Vural ile Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, başta Didim’de yaşayan vatandaşların yanı sıra, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ile birlikte CHP'li isimlerin de Su Ürünleri OSB kurulmasına karşı çıktığı Taşburun Balıkçı Barınağı Mevkii açıklarında Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi’nin hayata geçmesi için güç birliği yaptı. Didim’de yaşayan vatandaşların ve çevrecilerin de tepkilerine neden olan Su Ürünleri OSB Projesi’ne alternatif olarak devreye sokulmaya çalışıldığı ileri sürülen Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi’nin halihazırda ne kadarlık bir alanda hayata geçeceği netliğe kavuşmazken, edinilen bilgilere göre projedeki esas amacın Su Ürünleri OSB kurulmasına zemin oluşturma amaçlı olduğu iddia edildi.

“PROJELERE OLUR VERMİYORUZ!”


24 Aralık’ta Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş. ile Aydın İli Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği tarafından planlanan projelere ilişkin saat 10:30 ile saat 11.00’de Didim’e bağlı Batıköy Mahallesi’nde, 25 Aralık’ta ise saat 11.00’de Söke’ye bağlı Doğanbey Mahallesi’nde yapılacak olan ‘Halkın Katılım Toplantısı’na birlik ve firma temsilcilerinin de katılacağı öğrenilirken, Aydın İli Su Ürünleri Bölge Birliği ve S.S. Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Taner Karabaş, 216 üyeleriyle birlikte projeye sonuna kadar karşı olduklarını ve tek yürek olarak mücadele başlatacaklarını açıkladı. “Kooperatif ve Aydın Su Ürünleri Bölge Birliği olarak projelere olur vermiyoruz” diyen Başkan Karabaş, “Şiddetle karşıyız. O havuzlar bu tarafa doğru uzarsa bizim kooperatifimizi bitirir. Buraya balık girişi olmaz. Balıklar oraya atılan yeme gider. Bizim kooperatifi amiyane tabirle söyleyeyim haritadan siler. 216 üyeli kooperatifimizde çalışan ve geçimini temin eden balıkçıların tamamı da aç kalır. Biz bu kurulacak olan tesislerle ilgili sıkıntılarımızı daha önce Aydın eski Valisi Yavuz Selim Köşger ile Söke eski Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu’na da aktarmıştık ve kendileri bize yanımızda olduklarını, gerekenin yapılacağını söylemişlerdi ” dedi.

“DİMDİK KARŞILARINDA DURACAĞIZ!”


Kültür Balıkçılığı Tesisleri Projesi’nin arkasındaki ismin Kılıç Holding ve Nordzee firması olduğu duyumları aldıklarını da söyleyen Başkan Karabaş, “Bu proje aşama aşama daha önce de karşı çıkılan Su Ürünleri OSB’ye dönüşme noktasına gidebilir. Çevresel zarar olarak bakıldığında bu kuracakları tesislerde yemleme yapıldığı sürece o yemlerin tortuları da gelir bizim boğazların ağzına balçık olarak sıvanır. Bu hem boğazlarımıza zarar verirken hem de çevresel anlamda da büyük zararları da beraberinde getirir. İşin özü bir kere bizim kooperatifimiz yüzde yüz bitirir. Çevresel anlamda da tahribatı az zamanda önlenemez boyutlara ulaşır. Projelerin arkasında Kılıç Holding olduğunu duyduk. Sonuç olarak bu tesisleri başka bir firma ya da kim kurarsa kursun, buradaki kooperatif olarak biz sonuna kadar karşıyız. 216 üyemizle dimdik karşılarında duracağız. Ege Denizi’ni zapt etmelerine izin vermeyeceğiz. Doğanbey ve Tuzburgazı’nda yaşayan yaklaşık 3 bin vatandaş olarak sonuna kadar bu tesislerin kurulmasının karşısında olacağız” diye konuştu.

YAVUZ ‘HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YOK!’ DEMİŞTİ


Öte yandan AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz’un, 25 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Melih Er, Didim Kaymakamı Halil Avşar, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve üreticilerin de katılımıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde, Didim'de Su Ürünleri Tesisleri ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi’nin Bakanlık tarafından durdurulduğu ve halihazırda bölgede herhangi bir çalışmanın olmadığı bilgisini müjde olarak paylaşması da gündemdeki sıcaklığını koruyor. Milletvekili Yavuz’un aksine AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı’nın ise geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Didim’de kurulacak Su Ürünleri OSB’yi ötelemediklerini, proje karşı turizmin ve çevrenin öne sürüldüğünü ancak birilerinin esas amacının proje alanını kapsayan 10 bin dönümlük arazinin üzerine konmak olduğunu ileri sürmesiyse akıllarda soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor.