Efeler ilçesi Zeybek Mahallesi’nde TOKİ konutlarının yakınında, tarlaların kesiştiği noktada bulunan dut ağacı, perişan görüntüsüyle görenleri üzüyor. Tarlaların sınırının dışında kalan dut ağacının başına bugüne kadar gelmeyen kalmadı. Etrafında başka ağaç bulunmayan dut ağacına yapılan eziyet pes dedirtti. Önce dalları kesilerek odun yapıldı. Gövdesini baltayla kesmeye çalıştılar ama başaramadılar. Daha sonra yakmayı denediler ama ağacı yine deviremediler. Her şeye rağmen canlı kalmayı başaran dut ağacı “Yıkılmadım ayaktayım” dercesine, hala yeşil yapraklarını vermeye devam ederek canlılığını gösteriyor.

BUNU YAPANLARA SÖYLEYECEK SÖZ YOK


Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, ağacın kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Aydın Ovası’ndaki bir garip dut ağacının görüntüsünün kendisini üzdüğünü belirten Sürücü, “Bu dut ağacının kıymetini, sıcak yaz günlerinde etrafındaki tarlada çalışanlar mutlaka çok iyi biliyordur. Kavurucu güneşin altında soluklanabilecekleri ve dinlenebilecekleri tek gölge bu dut ağacının altı çünkü. Aslında bu garip Dut ağacı, insanlığın çok sıkıntılı günler geçirdiği bu dönemde; her şeye rağmen hayata tutunabilmenin, yaşamak için mücadele etmenin, direnebilmenin ve başından ne geçerse geçsin hayata sıkı sıkı sarılmanın çok güzel bir örneğini veriyor. İnsanlığın bu dut ağacından ders alabileceği çok şey var. Ağacı bu hale getirenlere ise, söyleyecek söz bile yok, çünkü insanlığı hak etmiyorlar” dedi.

PEYZAJ DÜZENLEMESİ YAPILMALI


Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulanan Sürücü, “Bu garip dut ağacının yaşayabildiği sürece bakımının ve iyileştirilmesinin yapılması, hatta topluma ve eğitim kurumundaki öğrencilere çevre duyarlılığı kazandıracak ve ağaç sevgisini aşılayacak bir örnek olması açısından etrafının bir peyzaj düzenlemesinin yapılarak ziyarete açılması için, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne önemli bir görev düşmektedir. Bu görevi de duyarlılıkla yapacaklarını umuyoruz” ifadelerini kullandı.