Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, haftalık olağan toplantıda basınla bir araya geldi. Belediye meclis salonunda gerçekleşen toplantıya Başkan Yardımcıları Öznur Gündoğdu ile Zeynel Şener eşlik etti. Toplantı öncesinde pandemi kurallarına uygun olarak kahvaltı yapıldı. Başkan Atabay ilk olarak Hisar Mahallesi Apollon Tapınağı’nın yanında duvarı yıkılan tarihi evle ilgili olarak Alman kazı heyetinden onay alıp tahsis için Turizm Bakanlığına başvurduklarını fakat olumsuz yanıt aldıklarını söyledi.

“YIKILAN TARİHİ EVİ YENİDEN İSTEYECEĞİZ”


Tarihi binayla ilgili ikinci bir başvuruyu yapacaklarını kaydeden Başkan Atabay, “Bu sürecin ardından iki katlı ve tarihi özelliği olan binanın yeniden tahsisi için başvuru yapacağız. Bu binayı bir müze gibi restore ederek hem Apollon Tapınağı’nın tanıtımı için hem de kentin belleği noktasında çalışma yapma fikrimiz var. Ayrıca tapınağı saran demir korkulukların değişimi ve ışıklandırma için şifahen görüşmemiz oldu. Onlar için de gerekli izinleri almayı planlıyoruz. Bu kez Bakanlıktan bu konuda olumlu adım bekliyoruz” dedi.
İki katlı binanın kendilerine tahsisi durumunda binayı Mübadele Evi gibi bir bina haline getirmek istediklerini belirten Atabay, “Çok kısa sürede bu binayı da Didim’e ve turizme kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

YATIRIMLARI ANLATTI


2021 yılının, Didim Belediyesinin Aydın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ağır yatırımları başlattığı bir yıl olacağını belirten Başkan Atabay, “Hepsini tek tek hayata geçireceğiz. Amfi tiyatro, kültür merkezi ve 65 km’lik bisiklet yolu… İhalelerini yaparak başlayacağız. Ayrıca geçmiş dönemde kültür merkezi olarak planlanan binayı Çocuk ve Gençlik Merkezi yapacağız. İçerisinde müzik, tiyatro ve folklor kursları olacak. Üst kat 650 kişilik düğün salonu, nikah dairesi, mutfak ve tuvaletler olacak. Eski düğün salonunun yerine de dijital kütüphane yapacağız” dedi.

“OTOPARKLAR YER ALTINDA OLACAK”


Didim’e Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yer altı otoparkları yapacağını kaydeden Başkan Atabay, “Bu konuyla ilgili otopark yerleri belirlendi. Otopark için ayrılan para zaten kanunen o hesaplara yatıyor ve parası da hazır. Bu konuda Özlem başkan bizden yer istedi. Biz çarşamba pazarının altı, Yeni Mahalle parkının altını, Altınkum Yunuslu Park’ın altı ve Turizm Derneğinin önündeki mevcut otopark olan yeri gösterdik. Teknik incelemelerin ardından bu 4 yerden ikisi için karar verilecek. Bu konuda endişeler varsa gerekirse halka da bilgilendirme yapacağız. Bunların hepsinin tahsisini belediyede; mecliste kararlaştırdık. Yunuslu Park’la ilgili de teknik incelemede onay olursa altı otopark, üstü de yeşil alan olacak ve yeşil alan miktarı daha da artacak” ifadelerini kullandı.

“KENT MEYDANI’NA SÜRPRİZ PROJE”


Kent Meydanı için bir projelerinin olduğunu ve yüzde 95’nin tamamlandığını belirten Atabay, projeyi gelecek günlerde açıklayacaklarını ifade etti. Vakıflar’a ait Altınkum’daki binayla ilgili de imar planlarını reddetmelerine rağmen kurumun Çevre Bakanlığından planları onaylattığını kaydeden Başkan Atabay, planlar için gerekli itirazı yaptıklarını ve dava açtıklarını belirtti.

“VAKIFLAR TEKLİFLERLE GELDİ”


Belediyenin bu bölgede bir yeri olduğunu kaydeden Başkan Atabay, Vakıfların kendilerine bazı tekliflerle geldiğini kaydederek, “Belediyenin burada şuyulandırılmış yeri var. Bize de teklif sundular. Hissemiz karşılığında size yer verelim dediler. Biz de bilirkişi nezdinde yer değişimi olursa aradaki farkı alırız dedik. Diğer teklif ise buranın planlarında ticaret planı da var ve bize hisse oranında ticari pay vermeyi de teklif etiler. Bu konudaki değerlendirmeler sürüyor.” dedi.

BALIK ÇİFTLİKLERİ SORUNU


Didim’de sorun olan balık çiftlikleri OSB konusunun ortadan kalktığını belirten Başkan Atabay, “Bize resmi bir yazı gelmedi zaten yazı İlçe Tarım Müdürlüğüne gelecektir. Biz en başından buna karşıydık. Bu konu Adana Karataş’a kaydırılması gibi bir durum söz konusu. Bunun dışında yeni balık çiftliklerin kurulması konusu. Şu an 22 bin ton kapasiteli balık çiftliği mevcut ve bu alan 70 bin tonu kapsıyor. Bu anlamda yeni balık çiftlikleri sahasının açılmaması noktasında somut bir projeyle Bakanlığa gitmemiz lazım. Biz de Turizm Bakanlığının Didim için mega proje sözü var ve bu konuda Bakanlıkta görüşmelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Deniz patlıcanları konusunda ortaya atılan öneriler ve atılan adımlarla ilgili Aydın Milletvekilleri Hüseyin Yıldız ve Metin Yavuz’a teşekkür eden Başkan Atabay, girişimlerin sürdürülmesi konusunu takip ettiklerini belirtti.

“EN BORÇLU BELEDİYE DEĞİLİZ”


Didim Belediyesinin borçlarıyla ilgili de değerlendirme yapan Başkan Atabay, “ Didim Belediyesi en borçlu belediye falan değil artık. Vergi borçlarını yapılandırdık ve ödüyoruz. Milli Emlak’tan satılan küçük parsellerden gelen payla borçların taksitleri ödeniyor. Didim piyasasına da belediyenin yüklü borcu yok. Belediye bir şirket gibi esnafa 32 milyon TL gibi borcu var ama her hafta düzenli ödemeler oluyor, yeni borçlar geliyor. Hiçbir şekilde esnaftan alışveriş yapmasak bu borcu kısa sürede öderiz. En büyük yükümüz SGK’ya. Onu yapılandırmak için genel müdürle görüştük. Genel müdür de Türkiye’de SGK borcunu yapılandırma için gelen tek belediye sizsiniz dedi. Şu an af çıktı. Bunu da halledeceğiz. Personel anlamında borcumuz yok” dedi.

“OTOGARIN TAHSİSİNİ VERİN, 3 AYDA İNŞAATA BAŞLAYACAĞIZ”


Didim’e yapılacak otogar projesiyle ilgili de konuşan Başkan Atabay, “Bu konu hakkında ucuz siyaset yapılıyor. Biz kültür merkezi ve amfi tiyatro için 5 senede izinleri aldık. Otogarı da Win-san’ın eski yerini yapma fikrimiz oluştu. Bu yer mera alanı ve Aydın İl Mera Kurulundan izinleri aldık. Ardından Bakanlıkta ilgili daire başkanlığına bu yazı gönderildi ama evrak orada kayboldu. Ankara’daki yazının evrak ve sayı numarasını ilçe başkanımıza verdik. Biz de haber bekliyoruz hadi gidelim diye. Bunu iktidar halledebilir. Sayın vekil bunun tahsisini çıkarsan buradan söz veriyorum hem de Özlem başkanım adına 3 ayda biz otogarın inşaatına başlayacağız. Bu iş siyaset değil; bizler hizmet için buradayız. Kavga değil hizmet edeceğiz. AKP’li, CHP’li vekil fark etmez sonuçta Aydın ve Didim için hizmet etmeliyiz” diye konuştu.
Atabay, “Burada otogar yapılsın ben söz veriyorum yine ilk otobüsü de Muş’a göndereceğim” sözleriyle de AK Parti Didim İlçe Başkanı Maşallah Subaşı’ya gönderme yaptı.