Aydın, son 5 yılda ihracatta yukarıya doğru ivme yakaladı. 2016’da 617 milyon dolar, 2017’de 704 milyon dolar, 2018’de 729 milyon dolar ve 2019’da 754 milyon dolar gerçekleşen Aydın ihracatı, pandemi sürecine rağmen bu yıl da hız kesmedi. Geçen yıla göre bu yıl ihracatta 6 milyon dolarlık bir artış görülürken ihracat 759 milyon 765 bin 870 dolar oldu. İlin ihracatındaki artışa oranla ithalattaki düşüş de dikkat çekiyor. Aydın’ın ithalatı son 5 yılda 271 bin dolardan 197 milyon dolara geriledi. 2020 yılında Aydın, 788 milyon dolar dış ticaret hacmi oluşturdu.

İHRACATTA İVME YAKALADIK


Aydın’ın ihracat artışının 2020 yılında devam ettiğini dile getiren AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ekonomileri de olumsuz etkiledi. Ancak Aydın ihracatı bu olumsuzluktan çok fazla etkilenmedi diyebiliriz. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 754 milyon dolarlık ihracatın bu yıl üstüne çıkarak ilimiz ihracatı 760 milyon dolara ulaştı. 6 milyon dolarlık artış çok fazla görülmeyebilir. Fakat içerisinde olduğumuz koronavirüs sürecinde ihracatımızın azalmayıp artması bizler için sevindirici. İhracatımızın bu süreçten olumsuz etkilenmeme sebeplerinin başında ilimiz ihracatının tarıma dayalı ve madencilik olmasıdır. Bu sürecin atlatılmasıyla ihracat rakamlarımızın daha da yukarılara tırmanmasını bekliyoruz” dedi.

HEDEF BİN İHRACATÇI


Aydın’ın ihracatçı firma sayısını arttırmak için çalışmaların devam ettiğini belirten Şahin, şunları söyledi: “İlimizde ihracat yapan 305 firma var. Aylık bazda 105 firmamız ihracat gerçekleştiriyor. AYSO olarak ihracatçı sayımızı arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. İlimizin ihracat rakamlarını arttırmak için bu çalışma çok önemli. Firmalarımızdan, eğitim faaliyetlerimize katılım oldukça yüksek. Hedefimiz ilimizde bin ihracatçıya ulaşmak.”

AYSER’İ BUZDOLABINA KALDIRDIK


AYSO tarafından hazırlanan Aydın Serbest Bölge (AYSER) projesinin şimdilik rafa kalktığını ifade eden Şahin, “İlimiz ekonomisi açısından çok önemli olan AYSER projesini hayata geçirmek için çok uğraş verdik. AYSER’in kurulmasını planladığımız alanın 600 dönümü Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne tahsis edildi. Geriye kalan 400 dönümlük alanda bu projeyi hayata geçirme şansımız kalmadı. Yeni bir alan bulmamız gerekiyor. Pandemi sürecinde bu projenin uygulanması mümkün gözükmüyor. Şimdilik projemiz buzdolabında. AYSER projesinin Aydın ekonomisine büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz. Bu projeden vazgeçmeye niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.