Tüm hamamcılar adına açıklama yaptığını söyleyen Kemal Özcan, “Virüse karşı en büyük silahımızın su ve sabun olduğu söylenirken, suyun ve sabunun merkezi hamamların kapatılmasını anlayamıyoruz” dedi. Hamam ve saunaların kapanmasına tepki gösteren Özcan, iş yerlerinin temizlik ve hijyen merkezleri olduğuna dikkat çekti.

“KORONAVİRÜSÜN DÜŞMANI HAMAMLARDIR”

Meslek gruplarının tamamen kapanması nedeniyle birçok hamam sahibi ve çalışanının işinden olduğunu savunan Özcan, uzmanların insanlara sık sık ellerini sabunla yıkamalarını önerdiğini belirtti. İnsanlara bulaşan koronavirüsün 20 saniye sabunla yıkandığında öldüğünü, bunu dünyada ve ülkemizde tüm bilim adamlarının her zaman vurguladıklarını aktaran Özcan, Osmanlı’dan bu yana ilk defa hamamların kapatıldığını, salgında günah keçisi seçildiklerini öne sürdü. Yüzyıllar öncesi ve Osmanlı döneminde dahi salgınlara karşı hamamların en büyük silah olarak görüldüğünü söyleyen Özcan, duyarlılık beklediklerini aktardı.

“UZMANLAR HİJYENİ DİLE GETİRİYOR”

Özcan, "Birçok iş yeri ve meslek grubunda kısıtlamalara gidilirken, temizliğin ve sağlığın en doğal sağlayıcısı hamamların kapatılması bizi üzmüştür. Bilimsel olarak biliyoruz ki; eklem ağrıları, kas ağrıları, astım, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığın iyileşmesini sağlayan en doğal ortamların başında hamamlar geliyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Salgının başından bu yana tüm uzmanlar bağışıklığın güçlendirilmesini, hijyeni dile getiriyor” dedi.

HAMAMLAR KAPATILMAMALI

Hamam ve saunalarda virüsün yayıldığına ilişkin hiçbir veri olmadığını söyleyen Özcan, sabunun olduğu hamamda, 73 derece saunada mikrobun barınamayacağını savundu. Özcan, “Bilim insanları, yetkililer virüse karşı en büyük silahımızın su ve sabun olduğunu söylüyor. Sonra suyun ve sabunun merkezi olan hamamları kapatıyorlar. Hamamlarımızda virüs yaşayamaz. O nedenle biz de kısıtlı bile olsa, HES kodu ile müşteri kabul etmek, ekmeğimizi kazanmak istiyoruz” diye konuştu. Özcan, hükümetten bu konuda bir çalışma yapmasını istedi.