Koronavirüs salgınının etkisinde esnafın zor günlerden geçtiğini dile getiren Başkan Çetindoğan, pandemi sürecindeki kısıtlamalar nedeniyle binlerce işletmenin kapalı olduğunu hatırlattı. Esnafın evine ekmek alamaz duruma düştüğünün altını çizen Başkan Çetindoğan, “ Aydın’da şuan 3 bin 49 kahvehane, bin 234 kantin işletmesi, 48 düğün salonu, 181 birahane kepenk kapatmış durumda. Bin 750 servis işletmesi iş yapamıyor. Restoran ve lokanta hizmeti veren 3 bin 17 işletmenin sadece 3’te 1’i paket servisi ile ayakta durmaya çalışıyor, diğerleri ise tamamen kapatmış. Bu işletmelerde çalışanlar issiz durumda. Evlerine ekmek götüremez haldeler. Bu insanlara sahip çıkılmasını pandeminin ilk başladığı günden beridir dile getiriyoruz” dedi.

İŞ YERLERİ KAPALI


Aydın’da pandemi döneminde açılan iş yeri sayısının, kaydını sildirip kapatılan iş yerinden fazla olduğunu dile getiren Çetindoğan, şunları söyledi: “İlimizde geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana 3 bin 796 yeni iş yeri kaydı alındı. Bu karşın bin 245 iş yerinin kaydı silindi. Açılan iş yerinin kapananın iki katından fazla olmasının nedeni iş yapmasından değil. Esnaf Kefalet kredilerinin uygun olmasıdır. Veresiye ile aldıkları kredilerle insanlar iş yeri kaydı yaptırıyor ama ne kadarı iş yerleri için kullanılıyor bilmiyoruz. Bunların çoğu seyyar işletmeler. Ayrıca, 400 civarında devirden kaynaklı iş yerlerinin el değiştirmesi söz konusu. Esnaf Kefalet kredileriyle iş yapma umuduyla iş yerleri açılıyor.”

ESNAFIMIZ ŞERBETİNİ İÇSİN


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Kiralarda da düzenlemeye gideceğiz” şeklindeki açıklamasının ardından binlerce esnafın umutlandığını ifade eden Çetindoğan, “Her zaman söylediğimiz gibi devletimiz çok güçlü. Bu dönemde yaşanan zorluğa rağmen esnafını asla sahipsiz bırakmaz. Esnafımız için kira yardımı ile birlikte kapalı oldukları dönemdeki doğal gaz, elektrik, su borçlarının ötelenmesi, KDV indirimlerini sürmesi, Esnaf Kefalet kredi faizlerinin ertelenmesi, Sigorta-Bağkur primlerinin çalışmadığı günler için geriye bırakılmasını istiyorduk. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama esnafımızı umutlandırdı. Umuyoruz ki esnafımız için sevindirici gelişmeler olacak. Esnafımız şerbetini içsin, bizler de gereken teşekkürü elbette yaparız” ifadelerini kullandı.