Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından verilen ‘Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı’nın 2018'de yapılan çağrısına “Kuşakk’tan Kuşağa Yaratıcı El Sanatları Projesi” ile başvuru yapan kooperatif, projenin kabul edilmesiyle yurt içinden ve yurt dışından gelen talepler doğrultusunda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

“YENİ AMBALAJ TASARIMI VE ÜRÜNLERİMİZ BEĞENİ KAZANDI”

Kuşadası Camikebir Mahallesi Sakarya Sokak'ta faaliyet gösteren kooperatif ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Şerife Atınç, hediyelik eşya seri üretim endüstrisinin, yerel üreticiye ve geleneksel ürünlere verdiği uzun vadeli zararı görmezden gelmek istemediklerini kaydetti. Kadınlara istihdam sağlayarak sahip oldukları üretim kapasitesini ve kültürel mirası ortaya çıkarmayı amaç edindiklerini aktaran Atınç, kooperatifin 105 kadının bir araya gelerek oluşturulduğunu belirtti. Atınç, "Kuşakk'tan Kuşağa Yaratıcı El Sanatları Projesi üretimlerinde, Kuşadası’na özgü el sanatlarını da geliştirmeye çalışarak, hediyelik eşya, aksesuar, tekstil ve tarım ürünleri gibi geniş bir yelpazede hem yerel kalkınmanın önemini vurguluyor, hem de adil ve kaliteli üretimin mümkün olabileceğini göstermeyi hedefliyor. Bu bağlamda GEKA’dan alınan mali destekle yaşama geçirilen proje kapsamında yerel motiflerin el sanatları ile buluşturulması ve katma değeri yüksek hediyelik eşya üretimi yoluyla KUŞAKK'ın kültürel ve yerel mirasa sahip çıkarak markalaşması hedeflendi. Ayrıca KUŞAKK, kültürel ve yerel mirasa sahip çıkarak ürünlerin markalaşması ile ambalaj tasarımı için Yaşar Üniversitesi ile iş birliği projesine imza attı" dedi.

“YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN GELEN TALEPLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Atınç ayrıca, ürettiği ürünleri pazarlama olanağına sahip olmayan kadınlar bir araya getirilerek istihdam olanağı yaratıldığını söyleyip, "Kente has el sanatlarını geliştirerek özgün hediyelik ürünler üretmeyi amaçlayan KUŞAKK bünyesinde kurduğu ‘Yaratıcı El Sanatları Tasarım, Üretim ve Eğitim Merkezi’nde yerel motiflerin el sanatları ile buluşturulması ve katma değeri yüksek hediyelik eşya üretilmesi planlandı. Yerel ve geleneksel el sanatları üretimine yönelik tasarımlarla, bölgenin geleneksel sanatları ile Kuşadası’ndaki tarihi evlerde bulunan çatı kuşları, Kuşadası ve Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki bitki ve hayvan türlerinin korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan motifler el sanatları ile buluşturularak hediyelik yeni ürün gamları oluşturuldu. Ortaya çıkan ürünlerle KUŞAKK'ın markalaşma çalışması ve yenilikçi pazarlama yöntemleri ile ekonomiye kazandırılması hedeflendi. Bu amaçlar doğrultusunda Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan alınan destekle Kuşadası’nda yaşayan kadınlara el sanatları alanında mesleki beceri kazandırılarak KUŞAKK Atölye Merkezi'nde dönüşümlü olarak çalışabilmeleri sağlandı. Öte yandan atölyede üretilen el sanatları ürünlerinin satışının yapılabilmesi amacıyla markalaşma ve tasarım danışmanlığı alımı gerçekleşti ve mağaza, satış stantları ve internet sitesi satışlarına da başladı. Adalı kadınların Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığı ile gözler önüne serilen ürünlerine, ulusal firmalardan talep yağmaya başladı. Bu anlamda ilk anlaşma Türkiye’nin en büyük dijital pazarı olan Trendyol ile imzalandı. Kuşadası’nın geleneksel motifleri ile bir arada sunulan giyim, hediyelik eşya ve aksesuarlardan oluşan tekstil ürünleri kısa süre içinde büyük talep gördü. Bunun yanı sıra Almanya'dan talepler geldi onları değerlendirmeye çalışıyoruz. KUŞAKK, kendi çabasıyla Türkiye’nin en etkin kadın kooperatifleri arasında yer almayı başardı. Gelecek dönemde, kadınların iş gücüne katılımını, var olan ürünlerin yanı sıra tarımsal ürünler ve yerel gıdalar üzerine çalışmayı da eklemeyi düşünüyoruz " ifadelerini kullandı. Atınç, Kuşadası Camikebir Mahallesi Sakarya Sokak'ta bulunan atölyelerine herkesi beklediklerini, ayrıca kendilerine 0552 352 92 94 numaralı telefondan ve [email protected] mail adresinden de ulaşılabildiğini sözlerine ekledi.