2021 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifi üzerine AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, AK Parti Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Türkiye’nin yer altı kaynakları ile ilgili açıklamalar yapan AK Partili Yavuz, CHP’ye de eleştirilerde bulundu.

“YAŞASIN TÜRKİYE-AZERBAYCAN GARDAŞLIĞI”


Konuşmasına, “Vodafone Park'ta meydana gelen hain saldırının yıl dönümünde terörün her türlüsünü, buna sebep olanları ve onları destekleyenleri bir kez daha lanetliyor, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” diyerek başlayan Milletvekili Yavuz, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle Bakü'de gerçekleştirilen büyük törenle gardaş ülkemiz Azerbaycan'ın Zafer Günü'nü kutluyoruz. Öncelikle "Atatürk'ün vefat günü bayram olmaz." diyerek Azerbaycan Zafer Günü tarihini değiştiren Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e şükranlarımı sunuyorum. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan gardaşlığı! Ülkemiz dünyadaki 90 maden türünün 80'ine sahip, gözde bir ülke konumundadır. Dünya sıralamasında maden çeşitliliğinde 10'uncu, üretim açısından 27'nci sıradayız. Sahip olduğumuz bu yeraltı kaynaklarımızı hak ettiği ölçüde ekonomiye kazandırabilmek için on sekiz yıldır yılmadan çalışıyoruz.” dedi.

“GÜÇLÜ VE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”


Dünya ülkeleri için enerjinin stratejik olduğunu kaydeden AK Partili Yavuz, “Bu sebepledir ki devletler arasındaki savaşların veya mücadelelerin önemli bir kısmı, ülkelerin enerji ihtiyacını ileriye dönük garanti altına almak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Nitekim, 2017 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkemizin millî enerji ve maden politikası da yeniden belirlenerek daha faydalı bir çerçeve çizilmiştir. Bu sayede derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışlarına girerek Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj ile Oruç Reis ve Barbaros sismik araştırma gemilerimizi ülkemiz derin deniz arama filosuna kattık. Müjdesini Cumhurbaşkanımızın verdiği doğal kaynaklarımızı Başkan Erdoğan liderliğinde 2023 yılında aziz milletimizin kullanımına sunmakta kesinlikle kararlıyız. Çift başlı sistem olan parlamenter sistem sonrası hayata geçirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi sayesinde hamdolsun, aldığımız hızlı kararla hedeflerimize daha güçlü ve emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.

“101,6 MİLYON TONLA TARİHİ BİR REKOR KIRMIŞTIR”


Milli enerji ve maden politikalarının güçlü ekonomi ve ulusal güvenlik temeliyle şekillendiğini dile getiren Yavuz, “Türkiye'nin bölgesel ve küresel enerji piyasasında kat edeceği yolu aydınlatması açısından büyük önem arz etmektedir. Dış politikamızın güçlü bir diplomasi ekseninde şekillenmesinin yolu öncelikle enerjide dışa bağımlığın azaltılması ve sonrasında da enerji ihtiyacını karşılamada kendi kendine yetebilen bir ülke olmamızdan geçmektedir. Türkiye'yi bölgesel ve küresel ölçekte daha güçlü bir aktör hâline getirecek olan politikalarımız, öz kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılmasıyla yol gösterici konumdadır. Türkiye olarak dünya rezervinin yaklaşık yüzde 73'üne sahip olduğumuz bor madenindeki üretimle dünya ihtiyacının yarısından fazlasını karşılarken, dünya rezervinin yaklaşık yüzde 40'ını elimizden bulundurduğumuz doğal taşlar, 2019 maden ihracatımızın da yüzde 43'ünü oluşturmuştur. Keza, elektrik ihtiyacının yüzde 34'ünü karşılayan kömür üretimi 2019 yılında kamu ve özel olmak üzere toplam 101,6 milyon tonla tarihî bir rekor kırmıştır” şeklinde konuştu.

“YERALTI KAYNAKLARIMIZI EKONOMİYE KAZANDIRMAK ASIL HEDEFİMİZ”


Cari açık konusunda artı yazan madenlerden bir tanesinin de altın olduğunu vurgulayan Yavuz, “Sektörün çatı kuruluşu olarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü doğal kaynaklara güvenli bir gelecek inşa etme vizyonuna sahiptir. Yer altı kaynaklarımız açısından sahip olduğumuz potansiyeli değerlendirmek, işletmek ve ekonomiye kazandırmak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Memleketimiz baştan sona kadar hazinelerle doludur, biz o hazineler üstünde aç kalmış insanlar gibiyiz. Hepimiz bütün bu hazineleri meydana çıkarmak, servet ve refahımızın kaynaklarını bulmak göreviyle yükümlüyüz." sözleriyle işaret ettiği asıl hedeftir. CHP'li arkadaşlar Atatürk'ün bu sözüne rağmen bizim millî enerji yolundaki çalışmalarımıza karşı çıkacaklardır. Kendilerini anlayışla karşılıyoruz. Sonuçta en iyi bildikleri şeyi yapacaklar ancak konunun hassasiyeti kuru muhalefetle aşağı çekilemeyecek kadar önemlidir. Hamdolsun ki madde ve enerji politikamız sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu mamul metallerin yerli kaynaklardan karşılanması önceliklerimiz arasındadır.
Yerli ve millî kabulümüz muhalefetteki değerlendirmenin çok üstünde bir maneviyat içermektedir.” dedi.

“ATATÜRK'ÜN ARDINA SIĞINARAK SİYASET YAPMA ÇABALARINIZ NAFİLEDİR”


Milletvekili Yavuz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim ki, tüm dünyanın istikrar arayışı ve denge politikasına ihtiyaç duyduğu günümüzde, gerek söylemleri gerekse eylemleriyle uyuşmaz bir tablo çizen muhalefetin bu kaygan siyasetinden cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını kurtarmalıyız. Muhalefetin en büyük başarısı kendi içinde savunduğu ilkelerle ters düşmesidir. Atatürk'ün ardına sığınarak siyaset yapma çabalarınız nafiledir. Size rağmen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye olarak tüm alanlarda en güçlü şekilde varlığımızı göstermekte kararlıyız. Atatürk'ün adını kullanarak değil, gösterdiği istikametten yürüyerek Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde artık kendi ayakları üzerinde durabilecek güce, iradeye ve kaynağa sahiptir. Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Canlarını ülkemizin cevheri için kaybeden madenci kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. 2021 yılı bütçesinin memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”