Kooperatif kurarak büyük bir başarıya imza atan üreticiler, fidan ve süs bitkilerinde Aydın iline özgü markalaşmış bir değeri ortaya çıkarmayı, bu sektörde tür ve çeşit bazda üretim alanlarını artırmayı, artan üretimle birlikte istihdama katkı sağlamayı hedefliyor. Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da fidan ve süs bitkileri üreticileri, bir araya gelerek SS Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. ‘Haydi Efeler, Birlikte Üretelim Birlikte Kazanalım, Aydın Üretsin Türkiye Kazansın’ hedefiyle kurulan kooperatif, Türkiye’nin ilk il bazlı kurulan kooperatifi oldu.

“17 İLÇEDE FAALİYET GÖSTERİYOR”

Kooperatif çalışmaları hakkında bilgiler veren Kooperatif Üyesi Taner Benedik, “Haydi Efeler Birlikte Üretelim Birlikte Kazanalım, Aydın Üretsin Türkiye Kazansın’ hedefi ile yola çıkmış olan Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri bir araya gelerek SS Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kuruluşunu gerçekleştirdi. Bu kooperatif ilimizin 17 ilçesinde faaliyet gösteren en büyük üretici örgütü olma özelliği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştir. Kooperatif Yönetim Kurulu ve kurucularının da aralarında bulunduğu heyet, 25 Kasım 2020 tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ahmet Ökdem ile başladığı tanıtım ve destek ziyaretlerini Efeler Kaymakamı Sayın Cemal Şahin ve Efeler Belediye Başkanı Sayın Fatih Atay’ı ziyaret ederek sürdürmüştür. Ziyaretlerde, kooperatifleşmenin önemi, ilimizdeki fidan ve süs bitkileri üreticilerinin sık sık karşılaştığı sorunlar, üreticilere yapılabilecek destekler konusunda bilgi alışverişinde bulunulmuştur.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN MALİYETİNİ DÜŞÜRECEĞİZ”

Kooperatifin Aydın’da üreticiye ve ekonomiye önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Benedik, “Aydın ilinin, özellikle incir ve aşılı zeytin fidanı üretiminde henüz hak ettiği yerde olamaması, markalaşmamış ve ülkesel pazarlarda gerektiği kadar pazar payı bulamamış olmaktan kaynaklanıyor. Ayrıca bireysel üretimin, girdi maliyetlerini yükselttiği, modern tarım tekniklerini uygulamayı zorlaştırdığı, plansız yapılan üretimin arz fazlası oluşturarak olumsuzluklara neden olduğu gerçeğinden yola çıkarak kooperatifleşmeyi başaran üreticiler, fidan ve süs bitkilerinde Aydın iline özgü markalaşmış bir değeri ortaya çıkarmayı, bu sektörde tür ve çeşit bazda üretim alanlarını artırmayı, artan üretimle birlikte istihdama katkı sağlamayı, Aydın için önemli olan incir, zeytin ve kestaneden katma değeri yüksek ürünler elde ederek üreticilerin daha iyi gelir elde etmesini sağlamayı, ilimizde üretilen fidan ve süs bitkilerinde ihracat gerçekleştirmeyi, üreticilerimizin maliyetini düşürmek ve birim alandan yüksek verim elde etmesini sağlamayı hedefliyoruz. Kooperatif Yönetim Kurulu üyeleri olarak bahsettiğimiz hedeflerimize en kısa sürede ulaşabilmek için bütün gücümüz ile çalışacağız. Sorun ve çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara ileteceğiz, kooperatife yeni ortaklar kazandırmak, kooperatifi daha güçlü kılmak adına destek ve tanıtım ziyaretlerine devam edeceğiz. Kooperatifimiz, Aydın ve bölgemize hayırlı olsun.” diye konuştu.

VALİ AKSOY’DAN FİDAN VE SÜS BİTKİSİ ÜRETİCİLERİNE DESTEK

Kooperatifin geçici yönetiminde yer alan üyeler Taner Benedik, Muzaffer Aykın ve Sefa Dolaşır, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti. Ziyarette Benedik, Aykın ve Dolaşır, çalışmaları hakkında Vali Aksoy’u bilgilendirdi. Vali Aksoy’a ilgisinden dolayı teşekkür eden Benedik, “Aydınlı üreticiler olarak kırsalda üreten, istihdam yaratan, bacasız fabrikalar olan fidan ve süs bitkisi konusunda Aydın’ın her noktasını birer üretim üssüne dönüştürmek için yola çıktığımızı Valimize ilettik. Aydın ilini kapsayan kooperatifimiz, üreticilerimize, Aydın halkımıza, çiftçimize hizmet etmek için ortak akıl, ortak istişare ve hakkaniyetli ve adil bir yönetim hedeflemektedir. Aydın ilinin bütün ilçelerini kapsayan ve Türkiye’de bu alanda il bazlı kurulan ilk olma özelliğine sahip kooperatifimiz hakkında Valimizi detaylı bir şekilde bilgilendirdik. Valimiz Hüseyin Aksoy da amacı, hedefi ve vizyonu olan kooperatifin kurulmuş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Her daim kooperatif çalışmalarını yakından takip edeceğini, kooperatifin çalışmalarını destekleyeceğini beyan ederek geçici yönetim nezdinde tüm kooperatif üyelerini kutlayarak hayırlı olmasını diledi. Valimiz Hüseyin Aksoy’a gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Ziyarette Benedik, Aykın ve Dolaşır, Vali Aksoy’a zeytin fidanı hediye etti.