CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, ekonomik buhran ve koronavirüs salgınının Türkiye’yi kasıp kavurduğunu, bu durumdan esnafların çok ağır bir şekilde etkilendiklerini dile getirdi. İnternet üzerinden alışverişin artmasından dolayı yerel esnafların iflasın eşiğine geldiklerini ve yarınlardan umutlarını kestiklerini savunan Başkan Çankır, “Aydınlı hemşehrilerimizin derdi geçim ve virüs. İşte bu yüzden bugün her zamankinden daha çok dayanışmayı ve yardımlaşmayı arttırmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik buhran içerisinde geçimini sürdürmeye çalışan esnafımızın sorunlarına bir de koronavirüs salgın tedbirleri eklenince kış ayları onlar için daha zor geçmeye başladı. Çeşitli zorluklar içerisinde mücadele eden yerel esnafımızın tek tutunacak dalı yine bu memleketin topraklarında yaşayan bizlerdir. İşte bu yüzden ‘alışverişini yerel esnaftan yap esnafına sahip çık’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇEKİLEN ÇİLENİN EN BÜYÜK SORUMLUSU”


İktidarı hedef alan Çankır, şunları kaydetti: "İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek sürdükleri saltanatla bu ülkenin halkını yoksulluğa ve açlığa sürükleyenler bu zor zamanlarda çekilen çilenin en büyük sorumlusudur. Merkez Bankasının rezervini eksilere düşürerek bu halkın yarınlarına göz dikmiştir. Yandaşlara, Katarlılara desteğe gelince cömertleşen AKP iktidarı, zordaki halkına gelince İban isteyerek yardım dilenmiştir. Yine bu halktan uzak iktidar sahipleri CHP'li belediyelerin yardım paralarına bloke koydurmuş, halk için çalışmaların çoğuna ket vurmuştur. Sosyal belediyecilik anlayışı ile halka ulaşan belediyelerimiz bugün hükümetten daha çok soruna çözüm kavuşturmuş, derde derman olmayı başarmıştır. Düşene bir tekmede sen vur zihniyeti ile hareket eden iktidar sahipleri unutmasın ki bu memleketin yurttaşları düştüğü yerden bir avuç toprak ile kalkmış, onu bu hale sokanları asla unutmamıştır.”


“NAKDİ DESTEK VERİLMELİ”


“AKP iktidarı bu zor günlerde önce benim halkım demeli ve bir an önce esnafımıza destek olmalıdır” diyen İl Başkanı Ali Çankır, çözümün de belli olduğunu söyledi. Çankır, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: “13 Mart ve sonrasında tahakkuk ettirilen ve pandemi sonuna kadar da tahakkuk ettirilecek tüm vergi, resim, harç, MTV Bağ-Kur prim borçlarının silinmesi. Banka ve Kredi Kefalet Kooperatifi kredilerinin faizsiz pandemi süresince ertelenmesi. Esnafa yönelik sicil affı çıkartılması. Faizsiz ya da düşük faizli kredi verilmesi. Servis aracı işletmecilerine nakdi yardım yapılması ya da faizsiz kredi verilmesi. Okul servis araçlarında çalışan ya da işten çıkartılanlara nakdi destek verilmesi. Kantin işletmecilerinin kısa çalışma ödeneği kapsamına alınarak, pandemi sonuna kadar asgari ücret ödenmesi. Doğrudan akaryakıt desteği ya da akaryakıt fiyat desteği sağlanması. Yüz yüze eğitim başlayana kadar en az bir yıl kantin kiralarının alınmaması. Esnafın devletten alacaklarının derhal ödenmesi. Bin 170 lira olan ücretsiz izin parasının en az asgari ücret seviyesine çekilmesi. Yeni asgari ücretin 3 bin 100 lira olması.”