Restoran işletmecisi Pekçok “Maddi manevi sıkıntı çekiyorum ne yapacağımı bilmiyorum. Kolumuzdan kanadımızdan tutsunlar bizim. Biz taş mı yiyeceğiz, ayakkabımızı çıkarıp ayakkabımızı mı kemireceğiz. Ekmek alacak gücümüz yok. Ne yapmamız gerekiyor. Kurumlardan bir destek bekliyoruz. En azından vergilerimiz, bağkurumuz dondurulabilir, aylık kazancımız neyse hesaplanıp küçük bir yüzdesi devlet tarafından ödenebilir. Bizim istediğimiz talebimiz bu. Yıllarca vergimizi ödüyoruz, buna hakkımız var diye düşünüyorum” dedi.

ESNAF ODASI BİR YOL GÖSTERSİN

1,5 yıl önce 80 bin lira yatırım yaparak açtığı iş yerini pandemi çıkması sebebiyle ancak 5 ay çalıştırabildiğini ifade eden Pekçok, kira, vergi, bağ-kur, kredi, elektrik-su faturalarının her gün işlediğini ama gelir anlamında sıfır noktasında olduklarını söyledi. Ne yapması gerektiğini bilmediğini ifade eden genç esnaf Pekçok, yerel yönetimler ve meslek kuruluşlarının kendilerine bir yol göstermesini istediklerini dile getirdi. Bir kuruma borcu olduğunda ya da herhangi bir ceza yediklerinde nasıl peşlerine düşülüyorsa zor durumda olduklarında da en azından "Bir ihtiyacınız var mı" diye sorulmasını beklediklerini dile getiren Pekçok, “Kolumuzdan kanadımızdan tutun” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“HERKES AYNI DURUMDA”

Pekçok, “Yaklaşık 9-10 aydır, mekanım kapalı. Ben yeni bir girişimciyim. Bakıyorum ki hiçbir destek göremiyorum. Yerel idareciler ve meslek kuruluşları bizi bir dinleseler olmaz mı? En azından bizleri bir dinleseler olmaz mı? Bize yol gösterseler isteriz. Bundan çok rahatsızız. 27 yaşındayım. Kredi çektim, kredileri ödeyemiyorum. Elektrik su faturalarım geliyor, hiçbirini ödeyecek durumda değilim. Pandemi dönemindeyiz. En azından bizlere maddi manevi bir destek vermeleri istiyoruz. Zor durumdayız. Benim başka bir gelirim yok. Devamlı bir giderimiz var. İş yerim kira. Çok zor durumdayım. Kaymakamlığımızdan belediyemizden bir destek istiyoruz. Bu sadece benim için de geçerli değil. Herkes aynı durumda” dedi.

“TAŞ MI YİYECEĞİZ”

1,5 yıl önce iş kurduğunu ancak 5 ay ancak açık kalabildiğini ifade eden Pekçok, “Maddi manevi sıkıntı çekiyorum ne yapacağımı bilmiyorum. Kolumuzdan kanadımızdan tutsunlar bizim. Biz taş mı yiyeceğiz, ayakkabımızı çıkarıp ayakkabımızı mı kemireceğiz. Ekmek alacak gücümüz yok. Ne yapmamız gerekiyor. Herkesten bir destek bekliyoruz. Mekanımızı çalıştıramıyoruz ama vergilerimiz, kiralarımız, bağkurumuz hepsi işliyor. Kapalı bir şekilde bekliyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Büyüklerimizden destek bekliyoruz. İnşallah buradan büyüklerimize buradan bu mesaj gider. Başka istediğimiz bir şey yok. Bize destek çıkılsın istiyoruz” dedi.

“NEREDE ÇALIŞAYIM”

İlçede iş imkanı olmadığı için başka bir yerde de iş bulamadığını ifade eden Pekçok, “10 kişiyi çalıştırdığımız dönem oluyor. İşçiler zaten işsiz kaldı ama patron olarak ben de işsiz kaldım . 810 lira kira. 15 bin lirayı açkın bağkur borcum birikti. 80 bin liralık yatırım yaptım. Vergilerimiz bağkurumuz en azından dondurulsa aylık gelirimizin belli bir yüzdesi devlet tarafından karşılansa bu yeter bize. İşletmem kapalı başka yerde de iş yok. Nerede çalışayım” dedi.

“İHTİYACIMIZ OLDUĞUNDA KİMSE ARAMIYOR”

Kurumların alacağı olduğu zaman arayıp sorduğunu ancak böyle dönemlerde kimsenin arayıp sormadığını ifade eden Pekçok, “Belediyemiz alacağı olduğu zaman her konuda hoparlörden bilgilendiriyor. Yapılandırma çıksa duyuruyor. Tamam da kazanamıyorsam ben bunu nasıl ödeyeceğim. Bir kurumda tarafından ceza yediğimizde ben bunu nasıl ödeyeceğiz. Bir kurumlara bir borcumuz olsa ya da bir kurumdan ceza yesek her gün arıyorlar, hiçbir zaman bir ihtiyacın var mı durumun nasıl diye sormuyorlar. Kapandınız, ne durumdasınız diye soran yok. Ama bir borcumuz olduğunda herkes arıyor. Ama bizim durumumuzu gelip de kimse görmüyor. Biz normal zamanda her türlü vergimizi veriyorsak bir ceza yediğimizde ödüyorsa bizim zor günümüzde de gelin siz destek çıkın. Kolumuzdan kanadımızdan tutun bizim” dedi.