Osmanlı döneminde 1870'li yıllarda yapılan ve işlevini Cumhuriyet yılları başlarına kadar sürdüren Rum Ortodoks Kilisesi'nin duvarla örülü iki kapısı yeniden açıldı. Eylül ayı içerisinde konunun basın aracılığıyla duyurulmasının ardından Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olan tarihi kilisede inceleme yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, duvarların kaldırılması için suç duyurusunda bulunduklarını ve gerekli çalışmayı yapacaklarını dile getirmişti. Süreç içerisinde duvarlar yerlerinden kaldırılarak kilisenin kapıları eski haline getirildi.

KAPILAR ESKİ HALİNE GETİRİLDİ


Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Didim Kaymakamı Halil Avşar ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, kilisede incelemede bulundu. İl Müdürü Tuncer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Didim Akbük Rum Ortodoks Kilisesi yaklaşık 150 yıllık bir tarihe sahip ve önemli bir yapımız. Geçtiğimiz günlerde kilisenin giriş kapılarında bir tahribat yapıldığını tespit etmiştik. Kim tarafından yapıldığı belli olmayan bu tahribatla ilgili soruşturma yapılması için konuyu adli makamlara taşımıştık. Adli süreç devam ediyor. Yine geçtiğimiz günlerde Didim Belediyesi ekiplerince söz konusu tahribat ortadan kaldırıldı. Girişler eski haline getirildi. Şimdi bu bölgenin ilçe turizmine nasıl bir katkı yaratabileceği konusunda hem Didim Kaymakamlığı, hem de sivil toplum kuruluşlarıyla Aydın Valiliğimiz bünyesinde bir çalışma yürütüyoruz. Yapıyı Didim turizmine kazandırma noktasında bazı fikirlerimiz var. Kısa zamanda restorasyon projesiyle güzel bir sonuç elde etmeyi düşünüyoruz” dedi.

“MİLET MÜZESİ’NİN BİR ŞUBESİ OLABİLİR”


Kilisenin Ortodoks kilisesi olduğunu ve bölgede Ortodoks cemaati noktasında çalışmaların sürdüğünü kaydeden Tuncer, “Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede ihtiyaç olursa kilise olarak da değerlendirilebilecek bir yapı. Şu haliyle Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiş bir kültür yapısı mevcut. Milet Müzesi’nin bir butik şubesi olarak değerlendirme düşüncesi var. Bu kesin değil ama yapının yeniden güncel haliyle çalışmalarının sürmesini istiyoruz” diye konuştu.

KİLİSENİN TARİHİ GEÇMİŞİ


Osmanlı döneminde 1870'lerde yapılan ve işlevini Cumhuriyet yılları başlarına kadar sürdüren tarihi kilise, Rumların mübadele sonucu Yunanistan'a göç etmesi ile atıl kaldı. Bir süre sonra kilisenin bir asma kat oluşturularak okula çevrildiği öğrenilirken, yıllarca bakımsız kalan kilisedeki süsleme ve sıvaların zarar görmesi üzerine 2014 yılından önce belediyelik olan Akbük’te dönemin Belediye Başkanı İbrahim Şam tarafından 2007'de restore ettirildi. Restorasyonun ardından bir defa alınan izinle Süryani bir çiftin evlilik töreninin yapıldığı kilisenin daha sonra kapısına kilit vuruldu.