Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mert Öreroğlu, yaptığı açıklamayla pandemi sürecinde esnafın sesi oldu. Covid-19 sürecinin en ağır yükünü esnafın çekmek zorunda kaldığını belirten CHP’li Öreroğlu, gerekli adımların atılması için AK Parti iktidarını göreve çağırdı.

SIKINTILARA İŞARET ETTİ

Kayıp olan 2020 yılının son günlerinde AK Parti iktidarı tarafından gerekli destek verilmezse, esnafın 2021 yılına giremeyecek duruma geldiğini ifade eden CHP’li Öreroğlu, “Mart ayında alınan kapanma kararları ertelenen krediler, vergiler ve SGK primlerinin ödeme dönemi gelmesine rağmen salgında ikinci dalga ile sarsılan esnafı karanlık bir gelecek bekliyor. Kamuya ait iş yerlerinde kiracı olan bir kısım esnafın kira borçlarının Mart-Haziran döneminde alınmaması soruna çare olmadığı gibi 1 Haziran’dan sonra kontrollü normalleşme ile iş yerleri açılmasına rağmen özellikle üniversite öğrencilerine yönelik faaliyet gösteren kafeterya, yurt, lokanta, minibüs esnafları, kırtasiyeler elektrik paralarını dahi ödeyemez durumdadır. Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi karşısında bulunan belediyemize ait iş yerlerini çalıştıran esnaf maalesef iş yerleri kapalı olmasına rağmen kira tahakkuku ile karşı karşıyadır. Bu tahakkukların tamamı yasal zorunluluktan kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ESNAFIN KİRA SIKINTISININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİ

CHP’li Öreroğlu, AK Parti iktidarına seslenerek, “Acil olarak esnafın en büyük sorunu olan kira konusu çözüme kavuşturulmalıdır. Kamuya ait iş yerlerinin kiracılarının kira borçları durdurulmalı, özel mülkiyete ait iş yerleri için esnafa kira tutarında karşılıksız, geri ödemesiz kira desteği sağlanmalıdır. Evine ekmek götürme savaşı içinde olan esnafa gelin yapılandırma yapalım borçlarınızı taksitlendirelim diye çözüm önermek anlamsızdır. Geriye dönük yapılandırılacak olan borçların ödeme başlangıçları 2021 yılı sonuna ertelenmezse yapılan taksitlendirmenin hiçbir anlamı olmayacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hazırladığı Esnaf Önlemler Paketi ile esnafa nefes aldıracak Covid-19 aşısının formülü AK Parti iktidarına sunulmuştur. Ancak AK Parti suni gündemlerle meşguldür. Adeta kulaklarını esnafın çığlığına kapatmıştır. Bu zor günler elbette sağlık açısından geçecek ancak acil harekete geçilmezse önümüzde uzun yıllar yıkımı devam edecek olan iflaslar, intiharlar ve daha birçok sosyolojik sorunlar baş gösterecektir. Kış günlerinde yakacak kömüre, evine ekmek götürmeye ihtiyacı olan esnafa acil aşı yapılmalıdır” diye konuştu.