Soley, önemli projeleri Ses Gazetesi ile paylaştı. Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, tarımın geliştirilmesine yönelik projelerden kültür sanat yatırımlarına, istihdam artıcı çalışmalardan eğitime yönelik faaliyetlere kadar pek çok konuda detayları paylaştı. Soley, GEKA’yla imzalanan 1 milyon 176 bin liralık projenin ardından yeni hazırlanan 5 ayrı projenin de teslim edildiğini ifade etti. Bu projeler sayesinde ilçeye 3-5 milyon arasında ek girdi sağlanması bekleniyor.

O ARAZİLER BÜYÜK OVA KAPSAMINA ALINIYOR

Sözlerine Büyük Ova projesiyle başlayan Soley, “Bir taraftan koronavirüsle mücadele ederken bir taraftan da yaptığımız diğer projelerin unutulmamasını istedim. İlçemiz için sevindirici bir haberimiz var. İlçemizin Geyre’den Ataeymir ve Denizli sınırına kadar uzanan bölümü büyük ova projesi kapsamına alınıyor. Bu önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek, ilçemiz için sevindirici bir proje. Tarımsal destekler ve teşvikler getirecek. Tarımsal arazilere ağıl-dam dahil bina yapılmasının önüne geçiliyor. Tarım amacı dışında kullanılmasının ve bu arazilerin kaybolmasının önüne geçiyor” dedi.

AYÇİÇEĞİ VE EKİNEZYA KARACASU’DA ÜRETİLECEK

Diğer tarımsal çalışmalardan bahseden Kaymakam Soley, “Kaymakamlığımızın ilçede tarımsal gelişimi sağlamak amacıyla 4 projesi var. YİKOB’la birlikte yürüteceğiz bu projeyi. Ataköy, Geyre ve Işıklarda 500 dekar arazide yağlık ayçekirdeği elde edilecek ay çiçeği projesine başlıyoruz. Tohumu, mücadele ilacını, gübreyi, toprak tahlillerini Karacasu Kaymakamlığı olarak sağlayacağız. Karacasu Ziraat Odasıyla birlikte yürüteceğiz. Ayrıca Yeni bir endüstriyel ürün demesi yapacağız. Adı ekinezya. Kilosu 2 bin 500-3 bin lirayı bulan bir ürün. Bir sene ekiliyor, 3-4 sene ürün alınabiliyor. Yazır’da 5 dekarlık bir arazide bunu deneyeceğiz. Her şey hazır, dikim zamanı geldiğinde ekeceğiz. Özel bir şahsın arazisinde yapılacak. Tohumlarını biz vereceğiz” dedi.

NEKTARİN VE ERKEN UYARI SİSTEMİ

Yurtdışı ihraç değeri olan nektarini de ilçeye kazandıracaklarını ifade eden Soley, “Demastrasyon olarak 2 tane nektarin bahçesi kuruyoruz. Elmanın yerine alternatif olacak bir ürün yok ilçemizde. Elmaya alternatif bir ürün olan nektarin deneyeceğiz. Piyasası çok iyi. Yurtdışı pazarı var. Yurtiçinde de gidiyor. Şeftali türü bir bitki. Tüysüz şeftali olarak biliniyor. Geyre’de erken uyarı istasyonu kurmuştuk. Yaykın’da ve Yenice’de de iki istasyon kuruyoruz. Bu kez uyarısı networku sağlayacağız. Bundan böyle uyarılar direkt üreticiye gidecek. Üreticilerimiz çok fayda gördü. Bölgede çıkan zararlıyı, yem ihtiyacını, sulama ihtiyacı, ilaç ihtiyacı var mı bunlar konusunda erken bilgi verecek. Meteorolojik olarak da uyarılarda bulunuyor” dedi.

AYDIN BEY TÜRBESİ, ASKERLİK ŞUBESİ VE TARİHİ CEPHANELİK

Yıllardır sürüncemede kalan Aydın Bey türbesinin restorasyonun tamamladığı müjdesini veren Soley, “ Aydın Bey türbemizin onarımı bitti. Geçici kabulünü yapıyoruz. Tüm Karacasululara hayırlı olsun. Kesin hesap yeni çıkartılıyor ama 300 bin liraya yaklaştı. Güzel bir çalışma oldu. Ayrıca yıllardır bekleyen bir viranelik var. Eski Askerlik Şubesinin röleve, restorasyon, restitüsyon projelerini yüksekokulumuzla birlikte bitirmek üzereyiz. Bakanlıktan talep edeceğiz, burayı halk kütüphanesi, millet kıraathanesi olarak değerlendireceğiz. Yine senin bana işaret ettiğin cephanelik projesi vardı. Onun da projesi tamamlanıyor. Haberini yapmıştın. Röleve, restorasyon, restitüsyon projesi hazırlandı bunlar artık Kurula gidecek. Ayrıntıları ilerleyen günlerde paylaşalım” dedi.

DAĞ BİSİKLETİ VE YÜRÜYÜŞ PARKURLARI PROJESİ

GEKA ile geçen günlerde sözleşme yaptıkları büyük projenin dışında 5 yeni proje başvurusunda bulunduklarını ifade eden Soley, “Karacasu için birlik olduk projesi kabul oldu. Sözleşmeyi imzaladık. İlk ödenek olan 400 bin lira geldi. Önümüzdeki hafta malzeme ihalesine çıkıyoruz. Kuruluma başlıyoruz. 500 kişiyi istihdam edeceğiz. Yeni projelerden de bahsedersek GEKA’nın bi çağrısı var. Karacasu olarak 5 proje sunduk. Biri Karacasu Kaymakamlığı projesi. Daha önce yapmıştık. Dağ yürüyüş rotaları, bisiklet rotoları, dağ bisiklet rotaları, yarış parkurlarını içeren bir projeydi. Dağ bisiklet ve bisiklet sporlarını ilçemizde geliştirmek istiyoruz. Bu projede ortaklarımız Belediye, Ziraat Odası, iştirakçimiz de Karacasu MYO. Proje onaylanırsa bunu hayata geçireceğiz” dedi.

AFRODİSİAS’IN DÜNÜ-BÜGÜNÜ ANLATILACAK

Diğer projelerden de söz eden Soley, “Afrodisias Müzesinin hazırladığı Dünden Bugüne Afrodisias diye bir proje var. Afrodisias’a gelenler girişte 10 dakikalık bir sinevizyon gösterisiyle Afrodisias’ı dünden bugüne görmüş olacaklar. Türkçe, İngilizce ve çeşitli dillerde yapılacak bu anlatım. Girenler Afrodisias’ı daha faydalı bir şekilde gezmiş olacaklar. Karacasu Belediyesinin Afrodisias Kültür Yolunda Karacasu’da Mola şeklinde 1 milyonluk bir proje var. Karacasu Kaymakamlığı olarak diğer tüm projelerde olduğu gibi proje ortağıyız” dedi.

KOOPERATİFLER DE PROJE HAZIRLADI

GEKA’nın kooperatif ve birliklerin rekabet gücünün güçlendirilmesi yönündeki çalışmasından bahseden Soley, “Yöresel değerlerimizi yaşatalım adı altında girişimci kadınların bir projesi var. Çeşitli hediyelik eşya ürünlerinin üretimini yapacaklar. Yazır Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin “Odundan Keresteye” adı altında bir projesi var. Biz proje ofisi oluşturduk. Bu konularda dışarıya parayla iş yaptırmayın dedik. Yazır Kooperatifini kim yönlendirdiyse bir proje firmasına 10 bin lira vermişler. GEKA’dan biz 1 milyonluk proje geçirdik. Bu da GEKA’nın bugüne kadarki en büyük projesiydi. İnşallah bu 5 projeden 2 ya da 3’ünü bu sene uygulamaya alacağız” dedi.

160 ÖĞRENCİYE LAPTOPLARI TESLİM EDİLECEK

Korona günlerinde eğitimle ilgili çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Soley, “Okullar kapalı eğitim daha çok uzaktan eğitimle yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı belli yerlerde EBA destek merkezleri kurdu. Bunlar bizim köylerimiz için yetersizdi. Kaymakamlık olarak 5 köyde EBA erişim merkezleri oluşturduk. 5’er tane bilgisayar koyduk. Yeniköy, Bingeç, Tepecik, Karacaören’de faaliyete geçtik. Yeşilköy’de de faaliyete geçeceğiz. Buradaki sorunu uydu internet sayesinde çözeceğiz. Bunun dışında televizyonu olmayan 8 aileye televizyon imkanı sağladık. Bunları çoğu dağda çobanlık yapan aileler. Düzenlediğimiz yardım kampanyasında umduğumuz desteği bulamadık. 34 bin liralık bir yardım toplandı. bununla 34 aileye ancak ulaşabiliriz. Ama söz verdim 1 Aralık’ta 160 laptop’u dağıtmış olacağız. Bunu sponsorlar ve Karacasu SYDV kaynağı ile yapacağız” dedi.

KORONA’DA SON DURUM?

Koronayla ilgili son durumu da paylaşan Soley, “Bazı çevre mahalellelerde kırmızılar artıyor. Merkez yavaş yavaş yeşillenmeye başladı. Merkezi kontrol altına aldık gibi. Ama Ataköy ve Yukarıgörle çok tehlikeli durumda. Yukarıgörle’den Aşağıgörle ve Karabağlar’a sirayet etti. Esençay aynı durumda. Tam kontrol altına aldık derken yeni vakalar çıkıyor. Yenice’de de birileri iyileşiyor, sonra yeni vakalar geliyor. Güzelbeyli ve Ataeymir’de kontrol altına aldık. Ataköy, Yukarıgörle, Yenice ve Cabi. Maviler temaslı, kırımız pozitif, sarı temaslı yakını, yeşiller iyileşenler. İlçe pazarına dışarından gıda satanlar dışında pazarcı almama uygulaması olumlu yansıdoı. İnsanlar maske takmaya da alıştı. Pazardaki bu uygulamamız devam edecek” ifadelerini kullandı.

İLÇEDEKİ SON GELİŞMELER

İlçedeki gündem maddelerine de değinen Ahmet Soley Şoförler Odası ile ilgili yaşananların üzücü olduğunu söyledi. Soley, "Yargıya intikal etmiş bir olay. Esnaf Odaları Birliği soruşturur. Üzücü bir olay" dedi. Soley ayrıca korona yasaklarına uymadıkları için Emniyette sivil memur olarak çalışan bir kişi hakkında idari soruşturma başlatıldığını, Yukarıgörle'de de izinsiz düzenlenen yemek sebebiyle Mahalle Muhtarına para cezası kesildiğini sözlerine ekledi.