Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi tebliğinin Aydınlı yatırımcılar için çok önemli bir fırsat olduğunu belirten Truva Danışmanlık Hizmetleri şirketi yetkilisi Çevre Mühendisi Tevfik Fikret Koca, “Aydınlı yatırımcılarımıza tebliğ çerçevesindeki hibelere ilişkin tüm soru ve sorunları hakkında ücretsiz ön bilgi sunmaya hazırız” dedi.

“AYDIN İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Aydın Efeler’de bulunan ve il genelinde tarımsal hibe destekli en çok projeye imza atmalarıyla bilinen Truva Danışmanlık Hizmetleri olarak Aydınlı yatırımcılara, en son yayınlanan tebliğ kapsamında Devletin verdiği desteklerden ve hibelerden faydalanmaları konusunda davette bulunan Çevre Mühendisi Koca, “Yedi yılı aşkın süredir hibe projeleri ve diğer faaliyet konuları hakkında Aydın başta olmak üzere, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya ve çevre illerde de birçok yatırımcıyla çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi tebliğiyle yatırımcılara sağlanacak desteklerle Aydın’da katma değerli ürünlerin daha fazla üretilerek ihracat kapasitesinin artması ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması açısından büyük önem taşıyor” dedi.

“YATIRIMCILARIMIZ ELİNİ ÇABUK TUTSUN”

Yatırımcıların tüm soru ve sorunları hakkında kendilerinden ücretsiz olarak ön bilgi alabileceklerini belirten şirket yetkilisi Koca, “Aydın’da en fazla projeye imza atan çok sayıda referansa sahip tecrübeli ve titiz bir firmayız. Biz projelerin yalnızca hazırlık aşamalarında değil, projenin başlangıcından sonuçlanmasına kadar her aşamasında çözüm ve sonuç odaklı çalışıyoruz. 21 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayları ile yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamındaki Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi çerçevesinde, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor. Tebliğe ilişkin başvuruların 3 aylık süre zarfında hazırlanıp sunulması gerekiyor. Ben Aydın’daki yatırımcılarımızın elini çabuk tutup bu fırsatı değerlendirmelerini ve sağlanacak destekler vesilesiyle hem işletmelerine hem de ilimize katkı sağlamalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

“İHRACAT KAPASİTESİNİN ARTMASINI SAĞLAYACAK”

Aydın’da Coğrafi İşaret ile tescillenen Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi’nin yanı sıra zeytin, zeytinyağı, künar, meyve ve sebzelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması ile ilgili yatırımların yanı sıra daha bir çok projenin de destekleme kapsamında olduğunu söyleyen Koca, “Yine yatırımcılarımız sağlanacak desteklerle soğuk hava depolarının kurulumu, bitkisel, hayvansal ve tarımsal işletmelere yönelik yenilenebilir enerji sistemleri, kendi enerjisini üretebilen seraların kurulumu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, kanatlı, büyük ve küçükbaş hayvancılık yatırımları konularında sunulacak projeler, bölge ekonomisinin canlanması ve bölgesel istihdamın artmasını da sağlayacak. Dünyanın en kaliteli incirinin, yağlık zeytininin, kestanesinin, pamuğunun yetiştiği bölgemizde katma değerli ürünlerin üretilerek ihracat kapasitesinin artması Aydın’da kalkınmasına da doğrudan katkılar da bulunacaktır dedi.

“ÜST LİMİT 3 MİLYON LİRA”

Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Hakkındaki açılan proje başvurusu kapsamında yatırımcıların başvuru limitleri hakkında da açıklama yapan Koca, “Ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunda hibeye esas proje tutarları yeni tesis başvurularında üst limit 3 milyon lira, tamam başvurularındaki üst limitse 2 milyon lira olarak açıklandı. Bununla birlikte kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konularındaki başvurulardaysa üst limit 1 milyon 500 Bin lira olarak açıklanırken hibeye esas proje tutarının alt limiti 250 bin lirası olarak duyuruldu. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecektir. Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek ve başvuru sahipleri kalan yüzde 50 oranındaki payı ve KDV’yi kendi öz kaynakları ile karşılayacak” diye konuştu.