Çok sevdiği Atatürk gibi Kasım ayında hayatını kaybeden Hasan Öncü, saat 09.05’te fenalaştı ve 09.15’te hayatını kaybetti. 15 Kasım günü korana teşhisi konulan Hasan Öncü, evinde tedavi görüyordu. Önemli bir koronik rahatsızlığı bulunmayan ve korona belirtilerini göstermeyen Hasan Öncü, evinde yaşamını yitirdi. Öncü’nün ölümü sevenlerini yasa boğarken taziye mesajları da paylaşıldı. Demokrat Parti'nin ilçede kuruluşunda yer alan Hasan Öncü, Doğru Yol Partisi’nde de uzun yıllar ilçe başkanlığı yapmıştı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Mehmet Ağar’ı ilçede karşılayıp ağırlayan Hasan Öncü, Aydın ve ülke siyasetinin önemli ismi eski Bakanlardan İsmet Sezgin’le de yakın diyaloğu ile biliniyordu.

DEMOKRAT PARTİ’NİN AYDIN’DAKİ ÖNEMLİ İSMİYDİ

İlerleyen yaşına rağmen okuma, öğrenme ve yaşadığı yere faydalı işler yapmaktan vazgeçmeyen Hasan Öncü, her sabah Ses Gazetesi ile gündemi takip ediyordu. 12 yaşındayken Atatürk’ü İstasyon Meydanı'nda karşılayan ekibin içerisinde yer alan Hasan Öncü, 95 yıllık yaşamında her günü Atatürk’ü anarak geçirdi. 25 yıla yakın Demokrat Parti İlçe Başkanlığı yapan Hasan Öncü, son olarak Esençay Mahallesi Çamlıbel mevkisinden Dereköy Mahallesine çıkan 1,5 kilometrelik yolun parkelemesini yaptırırken, bu yolun girişine yaptığı park ve oyun alanını da Atatürk’ün fotoğrafları ve sözleri ile donattı. İsmet Sezgin, Mehmet Ağar, Süleyman Demirel, Tansu Çiller gibi dönem siyasetinin önemli isimleriyle bir araya gelen, onlarla Karacasu’da da buluşan Öncü, ilçe siyasetinin ve ilçe yaşamının yaklaşık 80 yılının önemli tanıklarından biri.

DOLU DOLU BİR YAŞAM

1925 yılında Esençay Mahallesinde dünyaya gelen Öncü, ortaokulu Nazilli’de okudu. 1937’de Nazilli Ortaokulu'ndan mezun olan Öncü, 1942’de askerliğinin ardından 1946’da öğretmenliğe başladı. 1950’li yıllarda Yenice Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğünde göreve başlayan Öncü, o dönemde ayrıca muhtarlık görevini üstlendi. İlçede Demokrat Parti'nin kuruluşu ile siyasi yaşama adım atan Öncü, 25 yıla yakın ilçe başkanlığı yaptı. Çeşitli kooperatiflerde başkanlık görevinde bulunan Hasan Öncü 1963-1980 yılları arasında Karacasu Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüttü. 1976-1980 arasında Adalet Partisi İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Öncü, 1993-2005 yılları arasında Doğru Yol Partisi İlçe Başkanlığı yaptı.

SON RÖPORTAJINDA “ATATÜRK İÇİN KALBİM ÇARPIYOR” DEMİŞTİ

İlçede 1960’lı yıllarda Hürses isminde bir gazetede çıkarak bu anlamda da hizmetlerde bulunan Hasan Öncü 2018 yılında Ses Gazetesine verdiği röportajda yaşamını özetlerken, “Elimden geldiğince faydalı işler yapmaya çalıştım. 17 sene Ziraat Odası Başkanlığı, 10 sene İl Genel Meclisi Üyeliği, 2 yıl İl Genel Daimi Encümen Üyeliği, 5 yıl İller Bankası Aydın Delegeliği gibi görevlerde bulundum. 2005 yılında Doğru Yol Partisi İlçe Başkanı iken siyaseti bıraktım. Daima devletim, milletim ve Atatürk için kalbim çarpıyor” demişti.

83 YIL SONRA O GÜNÜ DÜN GİBİ ANLATMIŞTI

Atatürk’ün Nazilli’ye gelişini canlı gören son isimlerden biri olan Hasan Öncü, o günleri anlatırken o günkü gibi duygulanıp aynı heyecanı 81 yıl sonra da yaşıyordu. O günleri anlatan şiiriyle de tanınan, her 10 Kasım töreninde bizzat katılan ve bu anlamda yapılan haberlerle ülke genelinde de hayranlık uyandıran Hasan Öncü, şu ifadeleri kullanmıştı: “Nazilli Ortaokulu'nda 12 yaşındaydım. Atatürk’ün Nazilli’ye geleceği konuşulmaya başlandı. 'Atatürk’ü nasıl görebiliriz?' mevzusuna kafa yoruyoruz. Okul tatil değildi. Nasıl görebiliriz? Okula gittik. Okulda Beden Eğitimi Öğretmenimiz Neşat Öngen aynı zamanda Müdür Yardımcısıydı. İçtimaya geçtik. Yaş olarak da, cüsse olarak da en küçükleri benim. Geldi benim kolumdan tuttu. Beni bir köşeye ayırdı. Sonra yanıma seçtiği öğrencileri de yollamaya başladı. Biz 30 kadar öğrenci olduk. Bizi aldı Uzun Çarşı’ya çıktık. İstasyon Meydanı'na doğru yürüdük. Hiçbir şeyden haberimiz yok. Nereye gittiğimizi bilmiyoruz. İstasyon Meydanı'na yaklaşınca İstasyon Meydanı bir sel gibi. İnsan kalabalığı dolmuş taşmış. Anladık ki biz Atatürk’ü karşılamaya giden bir grup olarak seçilmişiz.”