Aydın’ın Nazilli ilçesinde, Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezi, engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği vermeye devam ediyor. Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezi tarafından Haziran ayında 2020/1. dönemde gönderilen 70 projeden 56 tanesi komisyon tarafından kabul edildi. Bu kapsamda 48 kişi kendi işinin sahibi oldu. 2020/2. döneminde ise gönderilen 70 projeden 44 tanesini komisyondan geçiren Nazilli İŞKUR, engellilerin ve eski hükümlülerin istihdamına büyük katkı sunarak büyük başarı sağladı.

“SON BAŞVURU TARİHİ 18 ARALIK”


Hibe destekleri hakkında bilgi veren Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik, “2020 yılında pandemiye rağmen 140 engelli ve eski hükümlü projesi komisyona gönderilmiş ve 100 proje komisyondan geçmiştir. 2020 yılında 48 kişi kendi işini kurarak üretime ve ülke ekonomisine aktif olarak katkı sunmaya başlamıştır. Bir ay içerisinde 44 kişi daha kendi işinin patronu olacak. Pasif durumda olan ve tüketici konumunda olan dezavantajlı engellilerimiz İŞKUR’un bu desteği ile üretime geçerek ekonomik alanda kendilerine yetecek konuma geleceklerdir. 2021/ 1. dönemi proje başvuruları başlamış olup son başvuru tarihi 18 Aralık 2020. Kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşların İŞKUR’a başvurmaları halinde gerekli tüm destekleri sunacağız.” dedi.

“KURULUŞ DESTEĞİ VERİLECEK”


Proje başvuru rehberi ve formların kurumun resmi web adresinde duyurular bölümünde yayımlandığını ifade eden Ergenlik, “Hazırlanan projelerin Nazilli Çalışma ve İş Kurumu Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekecektir. Ayrıca proje hazırlayacak engelli bireylerin proje detayları hakkında Şube Müdürlüğümüze başvurmaları önerilmektedir. Hazırlanacak projeler, sırasıyla İl Müdürlüğümüz, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından incelenecektir. Nihayetinde kamu ve sosyal taraflardan temsilcilerden oluşan komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir. Kendi işini kurmak isteyen engellilere 65 bin TL, eski hükümlülere de bütçe imkânları doğrultusunda kaynak tahsis edilmesi uygun görülen projelere vergiler dâhil en fazla brüt asgari ücretin 15 katına kadar kurulacak iş yeri için gerekli olan giderleri kapsayan “kuruluş desteği” verilecektir.” diye konuştu.

“BAŞVURU DÖNEMİNDE DEĞİŞİKLİKLER VAR”


2021/1. Dönemine ilişkin proje başvuru döneminde değişiklikler bulunduğunu kaydeden Ergenlik, “Tarım ve hayvancılık projelerinde en geç “Kuruluş Desteği” ödemesinin yapıldığı tarihi izleyen bir ay içerisinde, proje sahibinin 4/B (Bağkur) sigortası yaptırması zorunlu olup, proje sahibinin altı aylık dönemler halinde 4/B (Bağkur) prim borcu olmadığına ilişkin belgeyi İl Müdürlüğü/Hizmet Merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak. Proje teklifleri, 18 Aralık 2020 tarihi mesai saati sona erene kadar Türkiye İş Kurumunun her ilde kurulu bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Hizmet Merkezlerine bir asıl ve bir kopya olarak elden verilecek veya posta ile gönderilecektir. İl müdürlükleri veya hizmet merkezlerine yapılmayan başvurular dikkate alınmaz. Başvuru süresinden sonra kuruma ulaşan projelerin postaya verilme tarihleri dikkate alınır.” şeklinde konuştu.