Efeler ilçesinde Mümtaz Tekinsoy, göğüs ve sırt bölgesinde başlayan ağrı nedeniyle ADÜ Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan kontrollerinin ardından Tekinsoy’a aort damarı yırtılması (aort diseksiyonu) tanısı kondu. Kalp ve damar cerrahisi kliniğinde tedavi altına alınan Tekinsoy’un ameliyatı Dr. Selim Durmaz tarafından yapıldı. Ameliyatın ardından Tekinsoy sağlığına kavuşurken bir yıl sonra aynı şikayetle bu kez kardeşi Mustafa Tekinsoy, aynı hastanede ameliyat oldu. Tekinsoy kardeşler, ADÜ’lü doktorlar sayesinde şifa bularak hastaneden taburcu edildi.

BİRBİRLERİNİ BEKLEDİLER

Aort yırtılması nedeniyle 1 yıl kadar önce Dr. Selim Durmaz tarafından ameliyat edilerek şifa bulduğunu söyleyen Mümtaz Tekinsoy, “Göğüs ve sırt bölgesinde ani başlayan ağrı şikayetiyle hastaneye gelmiştim. Daha sonra ameliyat oldum ve iyileştim. Kardeşimde de aynı şikayet ortaya çıkınca şüphelendik ve hiç beklemeden üniversite hastanesine getirdik. Çok şükür kardeşim de hayata tutundu” derken, Mustafa Tekinsoy ise, “Şifa bulduğum için emek veren tüm hastane personeline ve doktorlarıma teşekkür ediyorum. Ameliyat olurken daha önce, ben kardeşimi beklemiştim, ben ameliyat olurken de o bekledi” diye konuştu.

YÜZBİNDE 2-3 GÖRÜLEN BİR DURUM

Tekinsoy kardeşlere yapılan operasyonla ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Selim Durmaz, “Aort damarı yırtılması, toplumda yüz binde 2-3 oranında karşılaşılan bir durum. Bu durum tespit edildiğinde acil olarak ameliyata almamız gerekiyor çünkü ameliyat edilmediği takdirde bu hastaların 24 saat içinde yaklaşık yarısı kaybediliyor. Ameliyatlar oldukça riskli ve deneyim gerektiren ameliyatlar. Merkezimizde 20 yıldan uzun süredir bu ameliyatları başarı ile gerçekleştiriyoruz” dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Doç. Dr. Tünay Kurtoğlu ise şunları söyledi: “Acil serviste Mustafa Bey’i gördük. Kendisi, bize şikayetlerini anlattı ve kardeşinin aort yırtılması için hastanemizde ameliyat olduğunu söyledi. Bu hastalık ailesel özellik gösterebiliyor. Bu tip bir rahatsızlık nedeniyle ameliyat edilen hastaların birinci derece yakınlarında da görülebiliyor. Erken teşhis ve ameliyat hayat kurtarıcı oluyor.”
Her iki hastanın da operasyonunda bulunan Arş Gör. Dr. Ömer Faruk Rahman, şöyle konuştu: “Bu tip ameliyatlar kliniğimizde oldukça sık yapılıyor, çevre illerden sevk ile acil hasta aldığımız da oluyor. Ben de hem bu ameliyatlar konusunda eğitim alma fırsatı bulduğum için, hem de üst üste ameliyat ettiğimiz, aynı aileden iki hastamız iyileştiği için çok mutluyum.”